Saturday, June 29, 2013

dip n dip Bangsar Kuala Lumpur.....jalan2 cari makan...


Dip n dip apa tu?aku pun x tahu sangat sebelum ni tapi heboh dan kelam kabut juga la org dok update kat instagram,facebook dan dok cakap2 kat tempat kerja....mana xnya benda baru dan famous sebut jer ramai yg tahu muda mudi ler....errrkkkk bukan disco atau kelab malam cik nooooo....ni haahhhh restaurant kot tapi dia jual chocolate jer owner dia dari timur tengah x tau la pulak negara mana hangpa google pastu jumpa la tu....hah termasuk yg ni dak 3 kali kawan2 aku ajak g tapi aku malas sikit bab makan benda manis ni...last kali kira ok la nak pi juga sbb dok ingat kesian kat dia bawa budak.....dia pun x tahan sbb dok tgok kawan dia g makan pastu upload kat FB,sekali call bini aku ajak kitaorg,apa g ok jer la...g pun lama juga x jumpa depa dua org ni....


dip n dip terletak di Jalan Telawi bangsar.........

Best ker makan kat sini? hurmmmm best x best kalau g time mana pun kena beratur panjang,kalau malam jer kot sbb dia buka pukul brapa mmg aku x tahu lagipun benda2 mcm ni bestnya lepak time malam la x ler panas sangat kan......janji pukul 9 jumpa tapi disebabkan tunggu kawan aku yg sorang lagi balik kerja so pukul 9 lebih baru kita org kuar la.....

Kedai nya x ler besar sgt pun so sentiasa pax ler jawabnya..so kena g awal2 itu pun kena beratur...selamat aku mak buyung dgn suami dia sampai dulu then beratur....apa g kitaorg sampai terus redah jer la....

hah ni ler dia mak buyung yg dah banyak kali ajak kitaorg tu......agak-agaknya dia keempunan kot agaknya no,tapi xpa last2 tercapai juga hajat dia nak makan kat sini....tu pun jangan dok cakap x cukup lagi nak ajak pi lagi..aaaa sudah dok ngidam makan chocolate kat dip n dip saja nampaknya......
 hurmmmm x puas ka tgok apa yg dia makan..tu pun nak order lagi nasib baik meja kecik x muat nak bubuh banyak2........
Brownies didalam....di selaputi dengan white chocolate dan brown chocolate.........

strawberry yang diselaputi dengan chocolate......
chocolate brownies with ice cream,topping with chocolate sauce......oppps alahai tulis mat saleh pulak..xpa xpa sekali sekala boleh kot no...




Vanilla ice blender.....

Vanilla ice chocolate blender
Aku biasa ja x la minat sangat benda manis2 ni so air mineral mmg sentiasa jadi pilihan aku kalau makan kat mana2 pun....


HAH bagi sapa2 yg mmg suka chocolate mmg boleh pi tempat best juga la...tapi nak lepak lama2 x digalakkan la sbb nuuuu tudia bak kata asyarf...punya ramai dok beratuq....ala sat ja apa2 benda baru mmg macamtu kot tgok mcm Jco donut dengan apa lagi satu donut tu ala x hingat la pulak mai dah lama sikit mmg org kurang dah..biasa la tu.....

dari kiri...aku,mak buyung tu Aisyah@cik piah,Amani Izara dan suami Mak buyung Zamri....

Asyraf dengan gayanya.......ada- ada saja peeeaa dia

hah tudia....uncle ZAM dgn uncle Joe.....sbb tunggu uncle Joe la kitaorg gerak pukul 9

tudia bini aku dia mmg asyik kalau dengaq org bercerita.....

hah ni dia gambaq aku..gambaq ni special sikit sbb Asyraf yg shoot...dia dah pandai guna camera aku cuma yg dia x pandai composition jer..dia tgok ikot viewfinder nampak org then tekan shutter itu jer dia tau....
di hadapan dip n dip Jalan Telawi Bangsar.....


lagi dengan peeeeaaa dia lari ke hulu hilir.....

hah finaly mak buyung berjaya buat kitaorg pergi dip n dip setelah sekain lama dia dok megidam kot.......gambar shoot khas buat mak buyung dan suaminya....akhirnya dapat juga baby dlm kandungan makan chocolate

hurm mmg kebiasaan aku kan kalau x upload gambaq banyak2 x sah..habis tu aku dok kerja ambik gambaq time depa makan kot hehhehe bedal ja la....layan...hangapa nak pi ka kat dip n dip ni?bagi aku org kadang2 cakap sedap la,x sedap la,itu citarasa masing2 mau x mau kita sendiri yg bawa diri pi merasa baru kita tau tu sbb aku kalau tulis xnak komen banyak pasal food walaupun aku chef sbb x semua yg kita suka org suka,yg sedap semua org cakap sedap..so x salah sekali sekala bayar lebih untuk teroka apa yg kita x tahu...bukan setakat google,baca dari blog org...hehhehehe

PS:lebih baik basuh cuci periuk nasi sendiri,dari sibok menjaga periuk nasi org lain...

Monday, June 24, 2013

Natural filter.....

Hahhhh natural filter.......hurmmmm aaaaaa bukan bukan,bukan product kecantikan baru yer tuan2 dan puan2...hah apa lagi kalau bukan ala MAT SALEH panggil HAZE melayu panggil jerebu CHINA panggil jelebu hhahahhaha jgn jgn ingat saya jual product kecantikan yer..ala mana tahu kat luar tu sekarang ni asal buka facebook jer product putih kulit la,tegang buah dada la,tegang buntut la,slim badan la hurmmm dah sah2 org kita juga yg pulun sakan testimonial dari org tu la org ni la,yg bubuh semua yg ok ok,org dah putih cantik nuuuu yg bila pakai siap maki hamun kulit rabak awat cik tak dok bubuh mai.....awat takot x laku product ka....hahhaha jgn jgn marah noooo cik tulis apa yg cik rasa ja...mat saleh kalau dia buat product pakai tahi kambing biri-biri pun kita beli sbb azali keluaq mai kita disaji dgn superhero depa,wajah2 cantik depa makan kita pun mengankat yg depa mmg bagus lalu kita mudah percaya...awat x caya ka?hah tgok kalau time org nak jual product kat hangpa..tanya dia diluluskan oleh Jabatan Kesihatan Malaysia dak...kalau dak pun dia tetap jual,tu kata org kita mudah percaya.....hurmmm jauh benar dia pi melalut ni....ala bukan apa saja ingat2 kan ja...

Hahhh ni pasai la ni x payah dok putih2 sgt ehhh cuba hang pi berdiri dok depan rumah mai sejam dua semput di buatnya....mana dak aihh..tgok depan rumah pun rasa macam mata yg rosak tapi tudia la jerebu kot...
 Tudia hangpa tgok mai..depan rumah aku 500meter jer seberang jalan..nampak macam jauh kan...aku ambik pukul 9 pagi lepas balik hantaq bini pi kerja..sekali breakfast pun kansel..jerebu punya pasai mana boleh dah nak makan2 kat warung tepi jalan ni....
Kelihatan menara MPAJ lebih kurang 700 meter dari rumah aku..mmg JEREBU sakan..pagi yg gelap kini sudah kelabu..

Haah hangpa jgn dok ingat x bahaya wai.....sat2 dok luaq rumah xpa la...hah apa g setiap yg berlaku kena pikiaq positif...hah time mcm ni la yg mana kaki merayau,nak keluaq xtvt luaq labi bagus dok rumah...time ni la nak goreng french fries ka,buat cok kodok ka,buat laksa ka,family gathering ka mmg bagus sgt lepak layan tv makan ramai2....bukan apa JEREBU mmg dah tahap teruk..aku yg hehehhe muda mcm ni pun dah rasa semput...aik muda lagi ka?.....xpa aih sekali2 sekala perasaan tu yg mainkan peranan semulajadi awet muda

hah ni pun shoot pukul 9 pagi cuma nampak gelap sikit.....tu dia matahari pun nampak bulat elok ja pagi2 disebabkan ada natural filter time shoot gambaq ni..kalau x mana nak nampak bulat mcm tu ehhhhhh

Jadi kurang-kurangkan lah aktiviti luar rumah...selamat dok rumah..minum ayaq bagi banyak sikit...pakai mask bila nak keluaq pi kedai..ala bukan mahai sgt pun..ala bukan jauh pun kedai..jauh mahal kalau nak dibanding dgn kesihatan diri tu lagi x ternilai cik oiiii.....apa product pun x leh pakai tau kalau sakit mai....hehehheheh...

HAH time juga la HUJAN memainkan peranan penting..ni x kadang2 kita suka merungut hujan la banjir la,kemarau la salah menteri tu la menteri ni la....aik kita manusia ni ada dak dok jaga BUMI kita?recycle,kurang bakaq sana sini.kurang guna plastic.kurangkan guna polestrin..macam2 kita boleh sumbang kor...pi pasar beli la kontena kuning yg org dok letak roti tu..pi kedai makan nak bungkus bawa la tappuerware dari rumah..xyah dok bakaq sangat tanam ja mcm mak aku telaga buruk ja tempat buang sampah dia lagi friendly hehhehe...kampung kot...awat nak buat telaga depan rumah ka kat KL ni ....so apapun selalu positif fikiranya ya bapak2 ibu2 cewek luar san yokkkkkk kapan temu lagi ya...

PS: Sentiasa bersyukur.setiap yg terjadi mesti ada hikmahnya...x hari ini esok atau lusa dan hari seterusnya..yg penting tawakal,syukur dan berfikiran positif selalu...

Tuesday, June 18, 2013

Sri Ayutthaya Restaurant........High Class Service

hurmmm kebelakangan mmg penat sikit ,update blog pun jadi slow sikit.kerja la mmg keluar matahari balik bulan..nak buat camner kebetulan chef aku on leave,so papehal banyak yg nak kena cover la...hurmmm Sri Ayutthaya ni restaurant masakn thai terletak di Wangsa Maju berhadapan dgn careffour agak lama juga la dah ada kat sana tapi selalunya aku dgn wife aku lalu arae tu boleh ler cakap2 kosong nak g makan ler apa ler sekali mcm xder masa x pun sbb masakan thai kot x braper best kot...ntah ler nokk...jgn2 xder sen hehehhehehe aiii kerja keras x kan sampai xder duit kan kan....ala masa yg xder sebenarnya....


Kebetulan cuti sekolah,anak buah yang dulu tinggal dgn aku dah balik Kedah mengajar sana,so kali ni time cuti kebetulan dia g JOHOR balik singgah ler kat rumah aku tgok sepupu dia sape lagi kalau bukan Amani dgn Asyraf...hah dia dia dapat gaji 2 bulan sekaligu biasa ler baru start mengajar mmg mcm tu gaji dah 2 atau 3 bulan sekaligus baru bayar...apa g dia la pernah cakap dapat gaji nak belanja kitaorg so mmg kali ni niat dia tercapai....mula2 keluar ingat nak makan tempa biasa jer,sekali kat sini jadi last minute datang idea,kluar x bawa camera,shoot pakai iphone,hentam kasut selipar jer......janji poket penuh hehhehehhe

Sri Ayutthaya Restaurant...entrance 
Semua gambar shoot pakai smartphone jer so x brapa nak memuaskan kualiti gambar dia...

ciri-ciri sentuhan ala thai pintu masuk restaurant........

Agak lewat juga la kita org sampai sbb aku balik kerja pun dah pukul 9 kot..org pun dah kurang time tu..mula2 masuk mmg diaorg tgok seolah2 aku x pernah masuk tempat best2 kot iyer la mana xnya aku bedal selipar ...org lain aku tgok smart2 juga la pakai....apa adahal macam dok cakap tadi janji poket berisi....

salah satu table stting di dalam restaurant ini.........class gitu nokk

sesi bergambar..ala biasa la ni semua idea aku la modal nak upload kat blog kot......

hah yg HERO aku sorang ni biasa la dia xyah cakap apa2 bawa jer g kat mana2 pun mmg dia bedal duduk,tonggeng atas meja punya lah,,,,

Makan apa?sedap ke?mahal ke? ala biasa la makanan thai nak x nak xkan lari jauh pun dgn yg kita dok makan2 kat luar tu kalau yer pun berubah sikit2 jer dgn presentation dia yg mmg sah2 la ok sbb restaurant kan...giler kau nak bayar mahal2 sekali food datng macam makan dekat food court..nak kau bayar..nyesal doh...manpuis tdoq x lena.....

Hah sesi order mengorder serah kat aku fuhhhh boleh tahan juga la banyak menu dia..pastu ada saiz pulak sekali kau pun x tahu setiap saiz tu agak2 untuk berapa org makan....nasib baik supervisor jenis bertimbangrasa x main bedal biar kau order jer.....saiz SMALL.MEDIUM,LARGE...so kalau kau ni stock g dating bawa awek atau pakwe boleh ler saiz s...portion makanan dia..tapi tomyam seorng satu portion dia...agak banyak juga la..boleh share...nasi pun boleh tahan sedap sbb dia kukus...nasi boleh tambah tapi mmg sah2 kau x larat nak makan doh...aku berempat..order x banyak sgt pun..Beef black pepper saiz m..punya banyak...Kailam ikan masin saiz m PUN BANYAK JUGA..Kerabu mangga..saiz s ok ler boleh makan dlm 3 or..lepas tu setiap seorng satu mangkuk tomyam....dessert Pulut dgn durian mmg best sedap....dgn sengkuang cina ntah yg macam ais kacang tu aku pun x tahu daaaa....siap ada nangka lagi kat dalam...

Hurmmm minuman kebiasaan di mana2 pun mmg senang order Ice Lemond Tea...hurmmm terasa lemond yg pekat dan tehnya yg harum tentunya LIPTON......HEHEHEHHE

Hahhh ni dia ayaq mineral mmg kemestian kena order...hurmmm beli kat luaq baru 1.00 setengah kot mai aik kena kat sini 3.90 juga la nasib baik ayaq ni kilang dia dekat kg aku ja TITI AKAR PENDANG...owner dia Tun Mahathir yg punya...kalau kena import punya Perrie ka San Palarino ka mampuis nak 15 k 16 hinggit tu...

tu dia khailan ikan masin order medium saiz banyak juga la puas makan untuk 4 org tu pun puas sumbat juga na bagi habis habaq hang....

hah kesukaan aku,ini kalau makan macamtu pun boleh,,,,Kerabu Mangga........ala kerabu mangga jer?aku pun boleh buat.....hurmmm mmg ler tapi kalau org yg masak,kau yg kedarah lagi best doh......kadang2 kalau kau buat takot dah siap nanti kan makan pun xnak dah...hehheehe

Beef black pepper....hurmmm bolh tahan sedap......ala sama macam kat luar jer aku tgok?mmg ler mana makanan pun tapi tempat dan cara dia yg lain itu yg mahal......

Tom Yam seafood...i mangkuk untuk seorng......boleh tahan banyak juga

hah nasi pulut dengan durian hurmmmmm lama juga x makan mcm ni..selalunya kalau musim buah dekat kampung mesti mak aku tanak pulut......Pulut org x panggil masak nak oii...pulut org tanak......

Puas kitaorg dok layan makan...best juga sekali sekala dok masuk tempat mcm ni...x lama sgt dok sbb g pun dah agak lewat...
Time nak balik sempat g dok kelamkabut nak bergambor..apa g layan jer la...





hah ini la orgnya yg belanja kitaorg makan mlm tu...anak saudara aku...thank cikgu insyallah murah rezeki lain kali sudi-sudikanlah belanja pak cik dgn makcik lagi hehehheheeheh....

Hahhhh apa best x?ok x nak makan sini?
hah bagi aku ok ler semuanya,kalau dok ingat sayang duit xder la nak merasa tempat2 yg ok....ala apa bestnya makannan sama jer.memang ler cik oi..nak best balik kampung ler minta mak masak cik oi sbb mak kita adalah chef terbaik seumur hidup kita......masak dgn kasih sayang pakai garam jer sebagai perasa tu pun kau makan x hingat dunia kan....

Hurmm seingat aku ni la entry aku yg lambat post dan siap tangguh nak tulis bagi habis disebabkan sibuk dgn kerja dan juga dengan freelance Photography yang aku buat,apa dia hah nanti aku update pasal shoot org KAHWIN....sbb tu mmg sebahagian dari kerja buat aku juga...cantik ker gambar kau shoot?ala nantikan jer....

PS:Duit boleh dicari,pengalaman hidup cuma sekali...

Tuesday, June 11, 2013

Asian Food Channel Contest....VOTE FOR ME

Hurmmmm harini aku masak simple dish sbb bini aku dgn kawan aku asyik dok hantar link FOOD competition contest jer 1st haritu dapat contest memasak dari nuffnang, dekat IKEA 25jam masak tanpa henti kot lebih kurang macam tu ler khas untuk blogger...x masuk pun contest tu..hah kali ni mmg aku rajinkan diri sikit blunch spaghetti then masak simple2 jer...taruk udang 3 4 ekor yg aku saute dgn garlic so jadi lah menunya Saute Prawn with Spaghetti Arabiata gitu....

Puas juga la aku habiskan masa dalam 25 minit dok masak pastu bukan boleh terus makan pun..apa g shoot gambar dulu la untuk upload naik kat page AFC tu....lama gak dok shoot last baru boleh bedal doh..tu la lunch aku dah dekat pukul 4 lebih juga la baru habis dok shoot gambar...hah so perlukan pertolongan sikit la untuk VOTE kat aku mana tau untung span aku timbul kalau untung besi tengelam hahhahahahha...buat apa VOTE?ala kalau jadi 50 peserta yg vote tertinggi dapat la aku pergi pemilihan untuk jadi 20 org yg akan masuk final kot hehheheh so click link ni pastu Vote untuk aku la....haaah ni dia LINK dia....http://woobox.com/sc9r9f/vote/for/760854
Saute Prawn With Spaghetti Arabiata...

So apa g susah-susahkan lah diri kau org tolong aku VOTE..kat Facebook aku Zulkhairi Man

hah berkat aku dok belajar shoot makanan ni lah hasilnya...masak,shoot makan...

Sambil tu layan dulu gambar2 yg lain....
Masak aku
Photography aku
Food stylish aku
Props aku
Editor aku
Bak kata semuanya aku la yg menjayakan photo shoot ni,kira ok la tunggang terbalik juga la dibuatnya panas berpeluh kat dlm bilik atas rumah aku bukan apa,patot shoot pagi boleh ler dapat natural light yg soft sekali pagi ada kerja shoot petang ler time matahari pun dah nak turun...light pun x berapa best sgt...tapi sukses la kiranya...




ala ni la antara banyak2 gambar2 aku yg aku pilih dari aku shoot yg lain tu cantik2 juga(masuk bakul campak dalam sungai sendiri) tapi banyak sgt yg nak pilih kadang2 rambang mata juga shoot time shoot tu kena la pelbagai gaya..so sgt menghargai jasa baik hangpa yg dok baca ni lagi2 kalau susahkan diri pi dok tolong VOTE kat aku....aku x marah ehhh suka lagi ada la.....

PS; Tidak semestinya apa yg kita usahakan itu tiada hasilnya....usaha tangga kejayaan...kadang2 kejayaan memerlukan masa yg panjang,lama,pengorbanan untuk kecapi nikmatnya....ingat masa anda rasa untuk mengalah itulah anda sebenarnya menghampiri kejayaan....

Friday, June 7, 2013

today lesson......Public Transportation

Hurmmm harini aku kerja pagi mcm biasa jer life xder la meriah sangat pun tapi masih ada masa untuk jadikan happening time dgn family.....pagi wife pergi hantar kerja sbb dia nak guna kereta takot hujan ptg kang pick up anak.....dasyat juga kan boleh jadi peramal kaji cuaca bini aku mmg hujan pun petang boleh tahan lebat juga la.......pukul 6 bini aku jemput aku bawa hero aku sekali ikot dia,sian putri bongsu aku kena tinggal dgn mama dia.....habis saper suruh Amani tidor time mama g ambik...ala ala sian nyer...putri ayah ni...hurmmm ASYRAF turun kereta jer aku ajak masuk dalam restaurant main dulu,tapi muka moyok jer baru bgn tdor kot.....ala MARMALADE RESTAURANT mmg best kalau bawa anak2 jgn diorg xnak balik habis ada satu sudut mmg khas untuk kanak2 penuh dgn mainan....tunggu jab dia xnak main mcm xder mood apa g ajak balik ler..dan dan bini aku bagi kunci suruh drive hurmmmm lagi2 drive dah bosan kadang2 nak juga merasa duduk sebelah hehehehehhe masuk jer kereta letak jer kaki,satu bungkusan plastic bag kat bawah sekali ambik tgok ada kotak dalam kotak ada ni hahhhhhh rupa2nya special present kat aku...

             ala bini aku buat kejutan dgn hadiahkan aku iphone.......ala talipon yg ada sign buah apple kena gigit tu.......agaknya kesian tgok aku kot dah dekat sebulan aku x guna phone...best pun ada gak kadang2 bosan and susah ada gak sbb susah nak berkomunikasi dgn org lain...yg lama tu baru g tapi nak repair pun lebih kurang harga baru....

Hah balik rumah beres apa yg patut,time balik ikot duke boleh ler nampak Putra Lrt....ayah tyen(train) asyik2 kalau jumpa tu jer dia dok sebut,hah kesian dok asyik tgok jer harini bagitau bini lepas dinner siap2 bawa dia,Asyraf naik train.....so apa g bukan main happy dia...mmg sah2 la happy dia tgok aku nak pakaikan dia baju untuk bawa g jalan...so 1st nak naik dari Keramat g Kelana Jaya,bini aku cakap jauh kurang2 sejam g dgn patah balik..2nd nak g dari Sri Rampai k Gombak dekat sgt pulak.last2 naik dari Sri Rampai k Pasa seni...punya la seronok dia,yg adik dia pulak hurmmm muka mocong jer nak nangis sbb x pernah2 g tempat org ramai biasa la...ini salah satu pembelajaran dia pasal tyen.agak lama juga la dalam pukul 9 kita org sampai Sri Rampai patah balik dekat pukul 11 juga la,bukan apa aku kluar masuk kena beli tiket,bini aku pulak touch n go,pastu tunggu train yg mmg org kurang baru naik.....sekali time balik dapat juga la bagi Asyraf duduk bahagian belakang sekali so boleh ler nampk terowong dgn lain2

Putra Lrt.....Sri Rampai ke Pasar Seni rm 4.80 2 hala ticket........

Nak juga dia kalau nampak aku pegang camera..sekali nak bawa camera lama yg lens pun dah dia hancurkan.......

still cool dalam pelukkan mama dia......sekali dah naik train nak nangis terus....

sibok dok tgok org keluar masuk train......

Sandal Family.........kemanasaja sandal......

 masih sopan...jap g tgok ler..




asyik melihat org.....


Gambar2 semua shoot time nak menghala k Pasar Seni.hah time ni Amani dah menangis tapi yg bestnya xder bunyi tu...org ramai..x biasa ler tu....

Agak lama juga aku x pernah dok naik train ni,tapi sbb anak punya pasai balun jer janji dia happy,dulu x yah cakap ler hari2 tu la rutin aku ulang alik balik kerja..sampai sekarang ingat lagi setiap satu stesyen dia.....
Hah tgok time balik pulak mmg org ramai juga la...Asyraf pun sibok nak ambik gambar sekali camera aku dia xnak bagi balik...



hah tgok dia dah buat macam kat rumah dah...time balik

Cahaya malam di KUALA LUMPUR........

Hah dalam sibok org nak ambik gambar dia pun nak...gambar2 dibawah dia la yg shoot..kira ok juga la...umur 2 tahun setengah kot...nak cantik ka?shoot la sendiri hehehheheh apapun janji dia happy pastu sedikit sebanyak ada juga benda yg boleh ajar dia pasal Public Transport ni....nanti xder la jakun sgt kan....


kira ok la walaupun gambar blur sikit..dia mana tau composition,rules of third.iso,shutter speed.aperture yang dia tau tgok ikot view finder nampak gambar then tekan shutter tu ja..ni aku yg selalu dok ambik gambar pun kadang2 x cantik juga......
Yang penting dia dapat enjoy time dgn aku dgn bini aku dan adik dia sebahagian dari pembelajaran dia kira ok ler dari dok biar jer dia tgok tapi x dapat....zaman aku dulu boleh ler sekarang dah mampu kot bagi ja depa merasa kan...

PS: Duit bukanlah segala-galanya tanpa kebahagiaan,Tapi segalanya-galanya memerlukan duit...jgn jadi hamba duit 



Yak Yak Yeaayy....Thank You Nuffnang.

 Yak Yak Yeaayy.. Yak Yak Yeaayy.. Aku tanya ni?awat hang seronok sangat? Mana tak seronok,dapat 2 tiket FREE.Nuffnang belanj...