Friday, September 22, 2017

Kerusi Antik Retro...Hobi Atau Minat.

Wowwww dah lama x update blog ni,seingat aku last year bulan 12 tulis lepas tu berhabuk dibuatnya.Jarang2 tulis sebab sekarang dah banyak keluar buat kerja.
Dalam tak rajin menulis sekali tgok nuffnang aku ada juga earning increase setiap bulan walaupun tak banyak dan ada juga org masuk baca.
Hahhh sejak berpindah ke Puncak Alam ni rajin juga aku habiskan masa time hari Sabtu ahad berkebun tak pun layan polishh
barang-barang lama yang aku cari untuk buat restoration.

Mungkin sebabkan area kuala selangor ni banyak juga kedai barang2 lama,barang terpakai
so suka pulak aku bila dapat barang2 yg susah nak cari kat tempat2 biasa ni.
Boleh juga aku slow2 buat restoration.

Barang2 ni time masa aku beli memang dah tgok macam barang buruk
rosak dan memang makan masa untuk baik pulih,so slow2 aku buat
kadang sampai malam masih dok melayan gosok bagi licin.



Kerusi Cusion Kayu Lama.
Beli Rm30.00/3 seater adjust ke 1 seater.Kos restoration 80.00

Sandar Belakang Kayu..Tempat Duduk Wayer Spring.

Armrest yang berbeza dan unik buatanya.


Ini kerusi yang aku mula-mula dapat dekat kedai kayu dan juga tempat kumpul barang berdekatan SgBuloh.
1st jumpa memang buruk rupanya,asal ni 3 tempat duduk tetapi memandangkan ada pasak yg rosak.Mula ingat nak buang,fikir sayang sebabkan bentuk dan armrest dia yang unik,sekali terus potong polish dgn kertas pasir jadikan satu tempat duduk akhirnya berbekalkan ilmu masa tingkatan 5 dulu siap juga restoration kerusi retro/antik aku.
Setiap kali hari cuti memang aku akan terjah kedai barangan terpakai,asal jumpa barang yang aku rasa boleh dok buat restoration slow2 aku mesti bawa balik tapi tgok juga la.Asal boleh letak kat mana2 bahagia ruang rumah dan tak meyemak kira ok la tu.


 Ini barang no dua aku jumpa lepas aku asyik dok ulang cari,kadang banyak barang tapi susah nak cari yang bila hang balik tdo malam dok ingat bertapa seronoknya bila boleh layan buat restoration.
Masa jumpa dulu dah teruk juga,tapak rosak dah ganti baru tu,harga beli rm40.00.Puas gaduh harga
sebab teruk keadaan dia tapi owner kedai cakap barang antik hmmmm nak tak nak aku ambik juga cuci,polish kertas pasir repair sikit dan varnish.Playwood atas kalau nak cari memang dah tak ada jual pattern ni ,itu yg buatkan side table ni rare.

                             Beli Rm 40.00..Restoration kos Rm 60.00 berbaloi dok layan dia.


Selalunya nak tempah Cusion yang paling costing,dari single seater sampai la 3 seater memang costing,nak pulak tambah design yang kita nak.Fabric dan juga ketebalan span  buatkan
benda ni jadi costing.Yang ini aku beli Cusion ready make kat One Utama,tu sebab nampak gap kiri dan kanan Cusion tu.kalau nak tempah kos dia

Rm 60.00 x2 =Rm 120.00 utuk sarung.
Rm 60.00 x2 =Rm 120.00 untuk span.4 inci Tebal.

Total untuk single seat saja rm 240.00 untuk complete cusion.Span ikot ketebalan so harga pun lain.Ini tak kira lagi kalau yg 3 seater hahhh agak kau?.



3seater kerusi kayu ni aku dapat dari kedai dekat Kuala Selangor,memang keadaan teruk dah nampak macam kayu buruk orang nak buang.Dapat diselamat kan tapi spring yang untuk tempat duduk semua dah karat dan agak teruk tu sbb masih kosong.Mungkin boleh ditukar dengan kayu.
Apa yang best sebabkan design dia,armrest dia nampak lama dan retro.
Kos untuk cusion saja total rm760.00 memang mahal tapi berbaloi kalau buat.

gambar hasil google.

Boleh jadikan cusion dari single terus combine macam ni,cantik juga kan dan memang kos untuk Fabric dan span dia siap jahit dan ada design macam ni atau single rm760.00.


Kaki mesin jahit ni aku dapat dari kedai barangan terpakai dan juga kedai yang kumpul apa saja barang yang kaurong xnak dia beli balik.
Macam-macam brand yang kauorg boleh dapat.
Kaki mesin jahit ni tgok juga keadaan dia kalau yang ok boleh cecah rm 150.00 tapi kalau condition yang macam aku ni  tuan kedai nak rm70.00 tapi sebabkan ada sikit tempat yang patah dan aku nak kena welding so gaduh punya gaduh dapat juga rm40.00.Kebiasaanya condition tak berapa nak ok boleh la dapat rm90.00 tanpa ada patah kat mana-mana tempat.




Kaki mesin jahit ni boleh buat kaki untuk Console Table,Kaki Meja Kerja dan macam2 lagi asalkan kauorg ada daya kreativiti masing-masing.Aku bajet nak buat console table tapi tak gerak lagi tulang 4 kerat nak kerjakannya,atas boleh letak cermin atau kayu jati tak pun cari saja mana-mana pintu tinkap kayu yg lama-lama gosok polish varnish untuk letak kat atas dia.

Ada lagi dua tiga barang yang aku tak gerak2 nak buat restoration nanti dah siap aku post.Hope esok lusa ada masa nak tulis lagi blog aku ni jangan sampai bersawang lagi sudah la.
so apapun tunggu saja la…jgn sampai tahun depan baru nak tulis pulak sudah la.
sebenarnya memang banyak benda nak post dan update tapi tu la asal keluar kerja saja dah pukul 6.30pagi balik mlm,alamatnya bongkang pun awal juga la.




Yak Yak Yeaayy....Thank You Nuffnang.

 Yak Yak Yeaayy.. Yak Yak Yeaayy.. Aku tanya ni?awat hang seronok sangat? Mana tak seronok,dapat 2 tiket FREE.Nuffnang belanj...