Tuesday, December 13, 2016

Sg Buloh/Kuala Selangor

Hahhhh ni dia hidup kat separa perkampungan lari dari hiruk pekok bising dan jam memang senang saja drive nak pi mana pun…just kluaq ambik angin lewat petang pun x payah nak kelam kabut sbb apa?tak yah dok nak susah redah jalan jem bagai…

hang pi mana pi mana pi mana?tak banyak tempat tapi at les seronok juga la sbb ada tempat dok bawa anak2 main lagi macam dlm kawasan kampung ni,natural beauty la kata kan.

Area Sg Buloh kat Kuala Selangor ni ada satu tempat yang mana diaorg jadikan satu tempat untuk berispirasi bagi penduduk asal sini abadikan creativity diaorg.hahhh nanti aku pi shoot bagi hangpa tgok na.ni saja2 aku pi dengan family shoot pakai iphong jer.


Janji depa suka,biasa la anak-anak,asal bawa keluar dari rumah saja.


                                            salah satu murah yang dilukis kat dinding..ikan jaws katenya.

creativykan…punya besaq gunting boh kat dinding saja.



Ini salah satu dinding dekat kedai kawasan ni yang telah di lukis…nanti aku shhot penuh aku post len kali na…saja tak dak dok buat kerja masuk blog tgok dah bersawang sangat,sapu pi sikit habuan dok post yang baru2 punya hal…zasssssss tunggu na.

Monday, May 16, 2016

Anggun Ramadhani…10 Bulan.

Alhamdulillah sekejap jer pejam celik pejam celik…..oppsssssss takotnya pejam kalau x celik2 risau tu..apapun syukur dah besar anak no 3 aku ni Anggun.Kenapa namanya Anggun Ramadhani?mana tidaknya bulan ramadhan kot dia lahir lagi 3 4 hari jer nak raya.Jadi harini ni saja xder benda nak buat  nak pulak weekend, apa lagi tangan pun dah gatal lama x pegang camera so harini try refresh balik skill ambik gambar ni walaupun x berapa nak terer.

                                 Shutterspeed 1/500. Aperture F 1.8 Iso 1250 add some noise.


 Suka juga dia bila tahu aku dok nak snap gambar dia…




Untung dia dah 10 bulan..hantar rumah org jaga dia pun depan rumah aku saja.di tantang bagai minyak yg penuh oleh Ibu dia(Panggilan dia dgn org yg jaga dia).

Alhamdulillah x banyak buat perangai,hahhhh esok sampai khamis nampaknya aku la jadi jaga dia,mana xnya Ibu dia sekeluarga pergi bercuti,itu pun nak bawa dia sekali..hmmmm memang x dapat nak bagi pergi la takot menangis tengah2 malam x ker kacau..


                                                                 

Bestnya Anggun ni dia suka senyum….
Mudah nak jaga….
Makan pun x kisah,asal boleh makan jer.
Tidor pun senang x payah nak buai2,dia megantuk bagi susu sampil tepok2 buntut jer terus lelap.
Bangun seawal pagi….
Tak banyak kerenah….

Apapun Alhamdulillah sbb senang nak jaga sama macam abg dan kakak dia juga…

Hmmmmm jam menunjukkan 2.30 pagi,apapun zzzzzzz dulu lah.

Wednesday, September 30, 2015

Hutan Simpan FRIM..Plan last minute..

hahh hampir sebulan x update...bukan busy sangat pun tapi penatnya tu boleh tahan juga la,kali ni memang bajet update selalu tapi simple n nice jer...

Hahhh gitu kan,apa lagi ni pun sbb sekali buka tgok viewer drop down jer..gagah juga nak update..banyak yg nak update.

Kali inilah,plan last minute nak g beriadah berkelah sekali sabtu keluar breakfast sama2 ada pulak pakat bagi idea nak g berkelah sempena hari medeka.kata mana?cari punya cari dapat idea nak ke sini.

FRIM...Hutan simpan,kat sini pernah la aku masuk sekali jalan2 kali ni bajet nak mandi air terjun dia,ingat2 lupa ada k x sbb dah lama pergi.so try nasib memang ada,pergi awal org x ramai,sekali bila tengahari sikit omakau punya la ramai org.

so..nak g mana2 berkelah bajet keluar awal.
so..pandai2 planning ler apa nak bawa dan apa nak buat.
so..kena pandai pilih tempat nak pacak kemah kat mana pun ok sbb datang awal.
so..seharian juga la kat sini.
so..best juga la sekali sekala datang ramai.





Hahhhh 4 keluarga kitaorg pergi...camping,makan,main,mandi rest n relax......









Macam2 aktiviti boleh buat..ramai yg datang untuk melukis,sbb kat sini dapat idea dan ketenangan alam semulajadi.
Kami macam biasa la layan makan mandi dengan anak2 rehat lebih kurang jalan2 sekeliling tgok pokok..so far sapa2 yg bajet nak habiskan weekend kat sini ok  la tempat bersih,ada guard yg ronda2,ada cafe kalau lapar and kat sini x dibenarkan bakar atau seangkatan dgnya...

So...hurmmm sampai pukul 3 ptg juga la di sini,anak2 happy main air,main2...so far hari cuti yg berkualiti....


Wednesday, September 2, 2015

SKYTREX....Aktiviti Luar Agent Takaful...

Fuhhh hampir dua minggu x update blog..busy dgn kenduri jiran2 dan kerja hujung minggu...dari siang sampai malam...

Apa yang best pasal Skytrex ni?actually ni 1st time aku pergi kat Taman Botani Bukit Cherakah Shah Alam.Sempena aktiviti luar untuk group Prudential aku.Group quaterly review untuk penggal ketiga...boleh tahan juga la seawal pagi sampai sana,naik bus untuk masuk kawasan skytrex lebih
kurang 3kilometer.



1.Pergi seawal pagi lebih baik untuk elakkan bertembung dgn group atau
perseorangan,untuk elak kena tunggu
2.tidak digalakan bagi org yg betul2 phobia pada ketinggian.
3.Mentaly prepare untuk berada diatas lebih kurang 1jam..
4.Sediakan makanan ringan secukupnya kerana jarak untuk keluar agak jauh.
5.Tidak dibenarkan bawa masuk kereta.kecuali untuk group terhad kepada sebuah atau dua.
6.Tempat yg agak tenang untuk beriadah.


 Hahhhh dah bertanduk kakak ni menunggu.wowww Srikandi Takaful,bukan main diaorg bergambar


 Kerja aku minum,makan jer...mentang2 nak beraktiviti berat siap spare perut bagi kenyang siap2.

Seperti biasa sempat juga snap sekeping dua untuk blog.....bukan sekeping dua rasanya memang banyak tapi fuhhhh malasnya aku nak up semua....


Tujuan group aku dari Prudentian BSN Takaful adalah untuk review personaly agent punya pencapaian pada penggal yg lepas dan perbaiki apa yg patot hah senang panggil Team Building la.Sambil beraktiviti yg mana boleh eratkan silaturahim atara agent.

Sebelum dan selepas....sebelum aktiviti di jalankan,akan dirberi taklimat keselamatan dan
cara yg betul bila berada diatas pokok...

Antara jalan2 yg kena di lalui oleh peserta aktiviti.........


Hahh yg mana takut ketinggian tapi masih nak cuba...ada staff yg akan jaga di setiap point,hahh ni siap boleh selfie dgn staff dekat situ lagi,dua awek yg jaga diatas.....

Dari awal pagi siap semua review pasal pencapaian masing plus negative positive yg nak kena perbaiki apa lagi selepas johor sampai lah pukul 5 lebih baru habis aktiviti skytrex kitaorg..sbb apa lama?,mana tidaknya total semua 21 org....dari group aku OT1.antara group  kecil yg terdapat dalam Muqmeen group..hahhh next review bulan 11.

Harap kali ni lagi best la...

 PS : Pada siapa2 yg nak  free Presentation dari aku pasal Prudential BSN Takaful boleh whataaps atau call 016 405 5789.

Friday, August 21, 2015

Hot Wheel...Special Collection Asyraf...

Hot Wheel?yup Hot Wheel, ala sapa x tahu ni nak bagitahu collection kereta kecik yg ada jual kat pasaraya ataupun Tesco...

1.Sebut jer Tesco seram sejuk aku..nak2 kalau sebut depan anak aku si Asyraf Iskandar....sebut jer kot,nanti ada la soalan dari dia.

-Ayah nak pergi Tesco k?
-Ayah nak pergi buat apa?
-Ayah nak pergi  bila?
-Ayah nak pergi beli apa?

ni semua soalan nak perangkap aku ler ni...then lepas tu...

-Asyraf nak pergi juga la
-Asyraf nak car yg ada itu la ini la..
-Asyraf nak car yg color ni jer.
-Asyraf nak one car jer...

nah itu yg sebenarnya dia nak,tapi kalau aku cakap ikot boleh tapi no car no book
dia dah faham senyap jer,ok jer dia janji boleh ikot.

Hot Wheel? memang hantu ler Asyraf ni, asal g Tesco jer kena pau dengan dia beli Hot Wheel,asal kena pau jer mesti g Tesco...
Harini g Tesco just nak beli barang2 keperluan saja..tapi megenangkan ada duit commision Takaful Bsn aku dok buat  dah masuk walaupun x banyak terpikir nak belanja dia juga...

 2.first dah ambik 2 box cookies.satu untuk adik dia dan satu lagi untuk dia sendiri...sekali tanya dia nak makan ker?senyap jer...last bagi pilihan dekat dia nak cookies ker nak Hot Wheel...apa lagi
terus simpan balik cookies,
3.Dah kat tempat Hot Wheel,selalu bagi sorang satu jer,bagi tgok dan pilih sendiri..sekali pandai yg murah x berkenan di sambarnya Hot Wheel yg satu pax ada 5 biji kereta rm 40...wowwww hurrm sah2 aku xkan bayar..ok suruh cari yg lain.pilih punya pilih ntah macamana dia perasan Hot Wheel yg Shifters ala yg boleh tukar warna tu,guna air suam atau ice saja rendam..kena aku rm 15 yg tu,sekali suruh pilih....baik punya akal dia suruh aku yg buat pilihan antara yg 5biji satu pax tu ker yg single shifters tu....wowwww pandai dia aku yg terkena malam ni....siap tunjuk dekat aku lagi...

Budak2 ni kekadang bila bawa keluar kalau boleh semua diaorg nak,nak makan itu ini la,nak beli yg itu yg ini la...so apa yg kauorg akan buat?...simple jer memang berkesan 100% tapi kena ajar la
x kisah la macamana mana diaorg tapi kita parent kena tegas sikit....bagi diaorang pilihan so ini yg selalu aku  buat....nak makan ke,nak beli car k atau nak beli buku...so diaorg ada pilihan disini
dan bila pulak dia patut dapat...itupun kalau dia beli yg mahal....so next alamat dia memang dah x boleh beli apa2 la dalam jangkamasa 2 atau 3 minggu.
Ada kekadang dia ikot keluar balik tangan kosong jer memang xkan bagi sbb x sampai date lagi...

Tu jer yg nak kena ajar bagi diaorg ikot..kalau ok Alhamdulilah memang senang...lagipun diaorg baik di bagi pilihan bukan apa kelak pilihan ni juga yg diaorg kena buat sendiri dlm hidup diaorg...sekurangnya xder la sampai apa2 diaorg xder pilihan dlm sesuatu keputusan...kannn

PS:Pilihan diberi bukan untuk memudaratkan tapi diberi agar kita dapat berfikir 
dengan keputusan yg bakal kita buat akibatnya serta risikonya....





Tuesday, August 18, 2015

Rumah Kena Pecah Lagi...

Hurmmmm kalau dasar penyamun tetap peyamun,macamana kauorg lock,bubuh alarm,grill yg bagus sekalipun,dah memang kerja diaorng tetap masuk dan pecah....tapi cuba letakkan diri kita sebagai penyamun,perompak agak2 dah tahu susah nak masuk,ada security bagus,grill bagus kauorg tentu fikir dua kali juga kan....hurmmmm tu la sekurang2nya apa yg boleh dilakukan oleh owner rumah usaha buat yg terbaik the rest jgn lupa berdoa minta dekat allah,kalau buat semua tu dan berharap 100% selamat disebabkan semua apa yg kita buat tu untuk kebaikan,sbb macamana sekali pun ketentuan ilahi,tapi kalau kau x buat dah tentu senang bagi peyamun....

Fuhhh panjang aku bebel,rumah aku ker yg kena pecah?bukan rumah aku yg kena masuk dek penyamun...mana x bebel masuk kali ni dah kali ke 10 ok....kali ke sepuluh nak bagitau ni.....

1.Owner duit banyak ataupun memang x mampu pun x tahu,beli rumah mahal2,konon hebat  bagus  ntah ler beli rumah tu pun aku agak2  berapa banyak  down payment nya?ada ke?itupun kalau ada,kalau xder hurmmmm canang la satu kampung kau beli rumah mahal2 tapi lock pun sampai sudah x mampu nak beli....

2.Bukan marah sangat pun tapi tu la,saja mulut aku bau longkang,haprak,mana x haprak,kalau kauorg hangin x?rumah kauorg semua dah ok,AJK tebal muka minta duit gara2 nak buat grill nak tutup lorong belakang rumah,alih2 peyamun masuk ikot rumah belakang  pergi samun rumah kauorg ..kauorg rasa?terbakor k?hangin ke?kalau aku?hurmmmm x kisah sangat pun sbb bukan rumah aku,tapi tu la atas dasar prihatin kena juga ambil tahu,bukan sampai nak selak kain kauorg ambik tahu hal keluarga bagai ,kalau rumah aku memang xder apa sangat pun,dan masih boleh hidup kalau tanpa TV 43 inchi,tanpa sofa mewah,tanpa segalanya2 tapi di lubuk hati sapa xder nafsu untuk semua ni..

Ni gambar anak aku ok...tgok perhatikan betul2 rumah kat belakang tu..mahal ke?x mahal ler tapi nak beli kalau market price pun mahu rm430k-rm450k juga la....x sanggup aku susah payah beli lepastu biarkan lalang,rumput sampah penuh kat laman...

3.Ini gara 2 3 hari yg lepas ada rumah di kejiranan aku yg kena pecah masuk,semua dah ok boleh pulak rumah belakang jadi akses dia masuk,fuhhh rumah rm400k beb bukan 40k ok,xkan lock rm 30 yg ciput paling murah kau x mampu nak beli bubuh lock kat pintu pagar kau....tu la aku ni nak kata alim x sangat jahil2 aku pun tahu yg kalau kita ni hidup berjiran macamana pun kena jaga hati jiran2 walaupun kita buat kerja ketuk megetuk atau nak bakar rumah sendiri pun...tu sbb nak buat rumah cantik2 pun kena ada permit dari majlis...lagikan pulak suruhan agama...

4.Berbeza pulak bila aku duduk dengan jiran lama aku dulu,bagusnya...xder la bagus tapi diaorg boleh fikir hidup berjiran walaupun bukan sebangsa dgn aku...

5.Tapi selalu kalau baca benda baik2 nak jer dia akan tulis kita ni kena bersangka baik,mana tau dia memang x mampu,tapi boleh fikir x kauorg bila hidup berjiran kalau x mampu bagitau,bukan senyap kau duduk berjiran,mati xdernya boleh korek kubur kat dalam rumah kauorg tu...x pun suruh canang satu taman yg kau susah,just jiran sebelah kau dah cukup...

6.Aku selalu ingat diaorg yg jenis beli rumah ni x datang duduk org jenis yg banyak duit,kaya.yer la rumah buat elok2 biar jer,atau memang x buat apa2 tapi tinggalkan biar semak samun...sekali baru tahu x der kaya sangat,mybe diaorg kerja luar malaysia,luar dari KL dan Selangor kan...dan terpaksa sbb jauh mana tahu kan...

7.Selalu aku fikir positive juga la tapi kali ni ntah aku memang xleh nak tahan dah dgn jiran yg jenis pentingkan diri,bongkak bajet2 kaya...mati sakit dah tentu memang jiran dulu yg akan tolong aku,sbb family aku jauh,lain la kauorg mungkin jenis sanggup tunggu hanya semata2 xleh nak sembang dgn jiran sebelah atau  minta tolong jiran selorong....
Ini rumah TYPE lain dari rumah aku tapi harga boleh tahan ler...dalam harga boleh tahan tu ada juga org yg kaya ni beli dan biarkan hutan lalang tumbuh,dan ular bersarang....

Pada hakikat kau jadi melayu...ok lagi..tapi kau dah melayu sah2 muslim memang xleh lari dari kenyataan hidup yg kau ni bila mati nak ada org usung kau time naik masjid,time nak masuk lubang kubur...nak kena ada org melawat kau..kau dah mati berulat busuk sekalipun tunggu dalam kubur jer kau tahu tapi bini anak kau nak kena hadap masyrakat ,kejiranan kau juga..

Wowww panjang lebar bebel..hurm puas hati aku puas...mampos aku esok2 tersesat ada jiran aku tgok atau baca blog ni....

Ni tengah tulis ni nasib baik cuaca sejuk jer,hujan ada sesetengah tempah dah dinaikki air...jgn di naikki ulor sudah...yer ker ulor?ada juga kadan dinaikki ulor...nak pulak jiran2 yg beli rumah sebelah aku ni dan seangkatan dgn yg x datang duduk tu rumput dekat halaman pun dah ada anak gajah,harimau,lembu dan kancil kat laman....

#Besar ker rumah yg kau beli.....bebel panjang sangat ni?
#Org lain punya rumah,kau yg rimas
#Beli rumah xnak jaga..banyak sangat ke duit kau..
#Mampus aku kalau jiran yg baca....
#Mulut aku yg berbau longkang..kau yg rasa

Hahhhh nanti aku cerita pasal banjir pulak kauorg tunggu jer......beli rumah mahal2 sekali kena banjir hah kau mana x susah hati....

Monday, August 17, 2015

Part Time Job....

Kebiasaan sekarang kalau hari minggu selalu ada kerja yg nak dibuat,ala biasa la ada kerja ada juga duit pocket tambahan...dari duduk saja buat jer ,nak pulak dekat area2 dekat rumah aku jer....

1.Macam2 kerja daripada elektrik,tanam rumput,grill rumah,sampailah pintu pagar rumah...selalunya x kira siang atau malam asalkan ada jer kerja untuk hari Sabtu dan Ahad...ala bukan lama pun kerjanya sejam k dua jam lebih jer...

2.Selalunya kerja besi ni setakat nak potong,nak polis  nak mengecat boleh la kalau welding kelaut jadinya...

3.Kerja x berat sangat pun,nak2 kalau malam wowww sejuk jer,sambil relax buat kerja layan berborak...

4.Inilah kerja kitaorg untuk minggu ni,buat apa tu?hah pasang pagar untuk owner area kejiranan ni,opppsss ini kerja ada payment bukan kerja amal ...

Nampak big boss siap boleh pose sambil pegang pemutar skru lagi,dia kata suka buat kerja malam sbb kurang panas tapi mlm pun dia berpeluh,sekali berpeluh dah macam org baru sudah mandi.



Ini pulak kerja aku,kena licinkan bahagian hujung selepas di potong, kalau dulu  org selalu guna original kayu tapi sekarang banyak dah guna aluminium yg nampak seakan2 kayu....


Nak x nak dekat pukul 1 juga la siap,tapi start kerja pun dah pukul 9 lebih,biasa la siap boleh berhenti minum kopi dulu kot....hah tgok tu,partner tanam rumput aku pun join sekali....memang macam ni la kalau hari minggu mesti ada kerja buat,kalau x free org lain yg akan join big bosss...

Kalau siang ada saja aktiviti nak2 kalau ada yg ajak g nursery laju jer,dah tu kalau balik x pernah balik dengan tangan kosong mesti ada jer pokok hiasan yg di beli...fuhhhh dah kalahkan org pompuan kitaorg berkobun....tapi betol setiap minggu mesti ada saja pokok yg nak beli......

lagi walaupon busy dengan class,kenduri tetap ada masa juga tgok garden...curi masa ke nursery...class?class apa lagi ni?hahhhh nak tahu ker tunggu jerrrrr....

PS: Kalau kita berjaya memotivasi diri sendiri, itu hebat, tetapi andainya kita boleh menjadikan orang lain seperti kita, Itu lagi hebat.