Monday, March 25, 2019

KEM SG PAUH CAMPING SITE.. CAMERON HIGHLAND II

hurmm sudah semuanya kuca lembe dibuatnya gara2 nama tak ada dalam list time nak masuk camping site ni.
Time sampai tu aku memang buat selambe malas nak cara sbb aku harapkan teman2 lain yg uruskan kan,tambah pulak aku jenis cepat panas susah nak deal yer la kita booking sampai 3 org register hantar email berkali2 last sangkut satu saja email yg bagitau kata berjaya last2 sampai nama tak ada,kau rasa?itu pun kawan2 yg turun tu pun lain macam dah anginya cuma x meletop jer.

Last settle semua dapat juga tapak,itupun dah ada lagi org yg dapat tapak sama dengan kitaorg so nak xnak ambik yg mana boleh saja la,itu yg dapat kat tepi teping teres tu,tepi tali air lastly bagus juga sbb last sekali.
Tak payah kelam kabut dengan org,nak pulak time tu ada budak2 sekolah champing.






So anyway setup juga khemah walaupun kena kat tepi tebing teres,dah ler tu senget memang sah2 tdor malam mengelongsor.
Siap set up khemas time ni la geng wife2 keluar cari sayuran segar untuk styeamboat dan bbq.
Jaga time ni kalau cuti sekolah kena la ngadap jem,kalau time pergi ni gaji dah keluar jaga2 juga nanti ada yg membeli mcm geng yg keluar time pergi ni,ntah apa yg diaorg shopping sampai rm300 hinggit,ni kalau makan mau berak keluar sayur.

Petang set up bbq.so make sure kaurong bawa siap
-Bbq set.
-Arang.
-Dapur yg single tok steamboat,sini jangan nak ngada buat unggun api sangat lah melainkan dekat dapur yg diaorg sediakan.

Dua hari satu mlm rasa kejap saja dan berbaloi la sbb tempat camping dia charge pun tak mahal.

bayaran masuk.
-Dewasan rm4.00 seorang.
-Bayaran camping rm10.00 by tapak ke perhead pun aku dah lupa hahahhaha.
total plus minus rm150. 4 family 4 tapak.




Sini time malam dengan pagi esoknya memang sejuk,so make sur prepare sleeping bag,sweater dan baju lebih kalau yg bawa anak2 tu..

Bagi yg jenis bawa anak kecil dan dok risau time camping ni pasal nak mandi dan lain-lainya jangan risau sebab kemudahan sini lengkap dah selesa.

-Toilet.
-Surau.
-Bilik Mandi.
-Plug Point
-Pondok
-Tempat basuh pinggan

semua ni ada disediakan kan dan mudah sangat berdekatan,kawasan camping site pun berpagar sekeliling .

Mermang berbaloi camping sini sbb senang,kemudahan ok,cuaca sejuk.Senang untuk budak2 sbb tak panas hope datang lagi lepas ni.







Just pergi try sendiri,experience camping macamana.Tapi for sure sini mesti ok.cuma prepare apa yg patot rasai sendiri pengalaman.
Macam2 aktiviti yg boleh buat tapi tak mau cerita banyak2,baik hanqpa pi try sendiri baru ada feel lagutu hehehhe.

Friday, March 22, 2019

KEM SG PAUH CAMPING SITE...CAMERON HIGHLAND I

assalamualaikum.

hurmm lama tak berblog,harini kemas sikit apa yang patot,Kebetulan terfikir nak share pasal aku punya family day out kali ini.
Special sikit kali ini dan memang tak terfikir nak bawa family kalau g camping.
Biasa la,kalau fikir pasal camping terus bajet panas,melekit,tak selesa dan macam lagi,so kesian kat anak2 nak ngadap ni semua.Jangan kata depa kalau aku pun main dengan panas ni pun pernah rasa separuh nyawa ditarik sbb lately dah rasa macam ada semput so keadaan tu kena ambil kira juga.

Nak jadi cerita last minute plan g camping ,Hurmmm last minute wey macam2 nak kena prepare juga tu,dapor,khemah dan apa yg patot bila camping la.Sekali redah dan siap apa yg patot pinjam kat mana yg boleh habuan nak experience camping dengan family.


Kem Site Sg Pauh Cameron Highland.



Bajet dan plan last2 dapat tempat yg nak camping,tapi sebelom tu mcm2 aku bayangkan dan fikir semuanya memang yg xleh nak cakap la melainkan hang rasa sendiri.

Kem Site Sg Pauh Cameron Highland.Yup last decision sbb ingat dia punya dekat dengan jalan dan kemudahan senang untuk anak2,lain la kalau hang pi sorang atau pun dengan geng2 yg kaki hiking dan camping.Hurmmm kat kepala ni dok pikiaq macamana nak layan ni dengan panas tidoq dalam khemah.

Nak jadi cerita hari kejadian kami pun gerak dari Kuala Selangor drive ke Tapah kurang lebih dekat 2 jam sampai Bidor ,layan mee kari dulu lebih kurang lepas tu gerak ke Tapah.

Ikot tapah sbb apa?.

-Jalan sempit boleh slow drive dan enjoy.
-Boleh slow2 tunjuk life org asli dekat anak2.
-Elak jalan Simpang Pulai sbb jalan besar,kereta laju2 dan jauh sedikit.

Dah sampai Sg Pauh ,nak jadi cerita tak boleh masuk sbb nama tak ada dlm list tapi ada email yang kami dapat kata dah approve kitaorg punya booking.
Puas deal dan tunggu juga dekat 2 jam at the end nak x nak dapat tempat tak seperti yg nak, tapi at least ada juga janji datang dari jauh tak sia2.



                         Gigih menunggu alang2 dah sampai,mula2 bajet nak pi tempat lain juga.


                           Sambil2 menunggu gigih aku cari angle yg sesuai untuk gambaq aku






Bedal set up khemah,ada yg kena tempat macam tepi tebing bukit mau tak tdo malamnya mengelongsor hahaha sedar2 duduk hujung kaki dah anak2 aku.Layan kan juga.

Set up khemah kena site

-Hujung sekali
-Tepi tali air
-Tgok tempat memang tak strategik
-Redokan jer lah

Last baru tau hujung ni mudah sbb x ganggu org bila ada geng dok mengilai2 waktu malam,mudah nak mandi,main tali air basah-basahan,riuh rendah.

macam2 jadi sampai nak boleh Camping ni hurmmm kalau nak tau tunggu aku update next blog hahahahaha.ni pun gigih perah otak nak tulis.


Tuesday, October 3, 2017

Yak Yak Yeaayy....Thank You Nuffnang.


 Yak Yak Yeaayy..

Yak Yak Yeaayy..

Aku tanya ni?awat hang seronok sangat?

Mana tak seronok,dapat 2 tiket FREE.Nuffnang belanja pulak tu.

Gila ka, hang ingat ada org nak bagi saja-saja kalau tak ada benda kena buat.

Zaman la mana ada benda FREE dah.Kalau ada pun nasib,susah nak dapat.

Macam selalu,kalau Nuffnang invite nak pi mana atau ada promosi.

Dia email kali ni suruh buat lorat British bagitau kata hang nak tgok
Kingsman The Golden Circle,siap suruh terima kasih dekat 20th Century Fox.

Dalam masa 4 hari dia bagi tempoh hang buat lepas tu pos dekat instagram.

#NuffnangMYKingsman
#KingsmanMY

Buat punya buat 3 4 kali dok try last final post dekat instagram.
Suka-suka saja sekali Lucky Winner kira ok latu.
Sapa nak bagi kalau nak tgok kat panggung pun 2 tiket mau dekat rm30.00 kot la ni.Betui ka?
Tak ramai sangat yg dia hantar email suruh buat.Promot Nuffnang la tu.


Dapat mesej dekat instagram pun dah seronok.
Eleh 2 ticket wayang saja kot.
Bukan pasai ticket rm30 hinggit.
Tapi pasai perasaan cik ooii.
Pasal seronok bukan boleh kira dengan duit.
Kalau tak mana ada org nak terjun bunji Jumping.nak cari nahas ka?
Seronok la tu.


Tudia complimentary pass.Pi tukaq untuk 2 ticket.

Seronok sebab FREE…...

Seronok sebab MENANG…...

Seronok sebab yang bagi tu NUFFNANG…...

Tudia achievement selama dok tulis BLOG.
Selain dari dapat duit.Biar sikit lama-lama berbukit-bukit.

Hmmmm apa lagi cari masa pi tgok saja la.
Dah ajak bini aku,dia siap cakap mana ada masa.
Mau pi hari cuti,mana nak letak Hero dengan Heroin aku?

Hmmmmmmmmm takpa takpa kita cari org dak pun pandai2 aku
adjust bini aku hahahhaa.








Sunday, October 1, 2017

Singgah De Jonker…Part 1.

Pernah  tak kau org kalau  pergi Melaka check in kat sini(SINGGAH DE JONKER)?.Memang dah jadi satu kemestian bagi aku dengan keluarga asal pi Melaka saja sini la tempat aku suka check in.
Berbaloi, tak la mahai sangat berbanding tempat kot lain,tapi memang banyak area Jonker street
yang guesthouse nya memang sempoi dan best.

Dengar kata dah nak tutup operasinya,hmmmm lepas ni takdak lah lagi Singgah De Jonker.
Tapi tempat memang sempoi,bangun pagi lepak kat belakang guesthouse,sarapan sambil
tgok boat lalu kot belakang dengan foreigner dok lalu lalang kot belakang.

Lepas ni kena cari port guesthouse baru la.Selalunya dah jadi kebiasaan check in kat tempat
yang sama.Tak kira berapa kali pi pun tetap selesa dengan tempat yang sama dah.


Bahagaian belakang Guesthouse De Jonker….memang best bangun awal lepak kat belakang sambil         nikmati suasana pagi.    

               Sebahagian Pandangan dalam
                             GuestHouse.

                                                Terdapat buaian di bahagian belakang balkoni..



Anak-anak pun dah selesa lepak sini,luas panjang dari depan ke belakang.Rumah kedai old style
dibina dari zaman dulu kala,hasil seni bina berkuality .
Pagi kalau kauorg rajin boleh la keluar jalan-jalan area sini.Jalan dia memang best bersih,ikot
celah2 kedai sambil nikmati seni bina lama yang dijaga dengan rapi elok oleh owner-owner kedai dan banguan.



Bagi siapa yang suka ambil gambar,Melaka ni memang banyak tempat dan landscape bangunan yang ditinggalkan oleh orang-orang zaman dahulu.Senibina yang unik dipelihara untuk kekalkan sejarah negeri Melaka dan tumpuan utama tarikan pelancong luar.



Kalau nak ambik masa sehari atau pun dua hari memang tak cukup untuk kauorng jalan-jalan dekat Melaka ni, nak pulak kalau pergi dengan family.Banyak juga tempat yang kalau betol kita pergi dan layan suasana senibina dia memang berbaloi.
Naik boat waktu malam menyusuri sungai sambil melihat senibina dan lukisan grafity di setiap bangunan,keindahan Guesthouse,Hotel-hotel kecil dan juga lampu di waktu malam..

Apapun memng banyak pasal Melaka nak cerita.
Tunggu saja next part, setiap kali ke Melaka mesti ada saja tempat yang nak pergi.

                                   





Friday, September 22, 2017

Kerusi Antik Retro...Hobi Atau Minat.

Wowwww dah lama x update blog ni,seingat aku last year bulan 12 tulis lepas tu berhabuk dibuatnya.Jarang2 tulis sebab sekarang dah banyak keluar buat kerja.
Dalam tak rajin menulis sekali tgok nuffnang aku ada juga earning increase setiap bulan walaupun tak banyak dan ada juga org masuk baca.
Hahhh sejak berpindah ke Puncak Alam ni rajin juga aku habiskan masa time hari Sabtu ahad berkebun tak pun layan polishh
barang-barang lama yang aku cari untuk buat restoration.

Mungkin sebabkan area kuala selangor ni banyak juga kedai barang2 lama,barang terpakai
so suka pulak aku bila dapat barang2 yg susah nak cari kat tempat2 biasa ni.
Boleh juga aku slow2 buat restoration.

Barang2 ni time masa aku beli memang dah tgok macam barang buruk
rosak dan memang makan masa untuk baik pulih,so slow2 aku buat
kadang sampai malam masih dok melayan gosok bagi licin.



Kerusi Cusion Kayu Lama.
Beli Rm30.00/3 seater adjust ke 1 seater.Kos restoration 80.00

Sandar Belakang Kayu..Tempat Duduk Wayer Spring.

Armrest yang berbeza dan unik buatanya.


Ini kerusi yang aku mula-mula dapat dekat kedai kayu dan juga tempat kumpul barang berdekatan SgBuloh.
1st jumpa memang buruk rupanya,asal ni 3 tempat duduk tetapi memandangkan ada pasak yg rosak.Mula ingat nak buang,fikir sayang sebabkan bentuk dan armrest dia yang unik,sekali terus potong polish dgn kertas pasir jadikan satu tempat duduk akhirnya berbekalkan ilmu masa tingkatan 5 dulu siap juga restoration kerusi retro/antik aku.
Setiap kali hari cuti memang aku akan terjah kedai barangan terpakai,asal jumpa barang yang aku rasa boleh dok buat restoration slow2 aku mesti bawa balik tapi tgok juga la.Asal boleh letak kat mana2 bahagia ruang rumah dan tak meyemak kira ok la tu.


 Ini barang no dua aku jumpa lepas aku asyik dok ulang cari,kadang banyak barang tapi susah nak cari yang bila hang balik tdo malam dok ingat bertapa seronoknya bila boleh layan buat restoration.
Masa jumpa dulu dah teruk juga,tapak rosak dah ganti baru tu,harga beli rm40.00.Puas gaduh harga
sebab teruk keadaan dia tapi owner kedai cakap barang antik hmmmm nak tak nak aku ambik juga cuci,polish kertas pasir repair sikit dan varnish.Playwood atas kalau nak cari memang dah tak ada jual pattern ni ,itu yg buatkan side table ni rare.

                             Beli Rm 40.00..Restoration kos Rm 60.00 berbaloi dok layan dia.


Selalunya nak tempah Cusion yang paling costing,dari single seater sampai la 3 seater memang costing,nak pulak tambah design yang kita nak.Fabric dan juga ketebalan span  buatkan
benda ni jadi costing.Yang ini aku beli Cusion ready make kat One Utama,tu sebab nampak gap kiri dan kanan Cusion tu.kalau nak tempah kos dia

Rm 60.00 x2 =Rm 120.00 utuk sarung.
Rm 60.00 x2 =Rm 120.00 untuk span.4 inci Tebal.

Total untuk single seat saja rm 240.00 untuk complete cusion.Span ikot ketebalan so harga pun lain.Ini tak kira lagi kalau yg 3 seater hahhh agak kau?.



3seater kerusi kayu ni aku dapat dari kedai dekat Kuala Selangor,memang keadaan teruk dah nampak macam kayu buruk orang nak buang.Dapat diselamat kan tapi spring yang untuk tempat duduk semua dah karat dan agak teruk tu sbb masih kosong.Mungkin boleh ditukar dengan kayu.
Apa yang best sebabkan design dia,armrest dia nampak lama dan retro.
Kos untuk cusion saja total rm760.00 memang mahal tapi berbaloi kalau buat.

gambar hasil google.

Boleh jadikan cusion dari single terus combine macam ni,cantik juga kan dan memang kos untuk Fabric dan span dia siap jahit dan ada design macam ni atau single rm760.00.


Kaki mesin jahit ni aku dapat dari kedai barangan terpakai dan juga kedai yang kumpul apa saja barang yang kaurong xnak dia beli balik.
Macam-macam brand yang kauorg boleh dapat.
Kaki mesin jahit ni tgok juga keadaan dia kalau yang ok boleh cecah rm 150.00 tapi kalau condition yang macam aku ni  tuan kedai nak rm70.00 tapi sebabkan ada sikit tempat yang patah dan aku nak kena welding so gaduh punya gaduh dapat juga rm40.00.Kebiasaanya condition tak berapa nak ok boleh la dapat rm90.00 tanpa ada patah kat mana-mana tempat.




Kaki mesin jahit ni boleh buat kaki untuk Console Table,Kaki Meja Kerja dan macam2 lagi asalkan kauorg ada daya kreativiti masing-masing.Aku bajet nak buat console table tapi tak gerak lagi tulang 4 kerat nak kerjakannya,atas boleh letak cermin atau kayu jati tak pun cari saja mana-mana pintu tinkap kayu yg lama-lama gosok polish varnish untuk letak kat atas dia.

Ada lagi dua tiga barang yang aku tak gerak2 nak buat restoration nanti dah siap aku post.Hope esok lusa ada masa nak tulis lagi blog aku ni jangan sampai bersawang lagi sudah la.
so apapun tunggu saja la…jgn sampai tahun depan baru nak tulis pulak sudah la.
sebenarnya memang banyak benda nak post dan update tapi tu la asal keluar kerja saja dah pukul 6.30pagi balik mlm,alamatnya bongkang pun awal juga la.




Tuesday, December 13, 2016

Sg Buloh/Kuala Selangor

Hahhhh ni dia hidup kat separa perkampungan lari dari hiruk pekok bising dan jam memang senang saja drive nak pi mana pun…just kluaq ambik angin lewat petang pun x payah nak kelam kabut sbb apa?tak yah dok nak susah redah jalan jem bagai…

hang pi mana pi mana pi mana?tak banyak tempat tapi at les seronok juga la sbb ada tempat dok bawa anak2 main lagi macam dlm kawasan kampung ni,natural beauty la kata kan.

Area Sg Buloh kat Kuala Selangor ni ada satu tempat yang mana diaorg jadikan satu tempat untuk berispirasi bagi penduduk asal sini abadikan creativity diaorg.hahhh nanti aku pi shoot bagi hangpa tgok na.ni saja2 aku pi dengan family shoot pakai iphong jer.


Janji depa suka,biasa la anak-anak,asal bawa keluar dari rumah saja.


                                            salah satu murah yang dilukis kat dinding..ikan jaws katenya.

creativykan…punya besaq gunting boh kat dinding saja.



Ini salah satu dinding dekat kedai kawasan ni yang telah di lukis…nanti aku shhot penuh aku post len kali na…saja tak dak dok buat kerja masuk blog tgok dah bersawang sangat,sapu pi sikit habuan dok post yang baru2 punya hal…zasssssss tunggu na.

Monday, May 16, 2016

Anggun Ramadhani…10 Bulan.

Alhamdulillah sekejap jer pejam celik pejam celik…..oppsssssss takotnya pejam kalau x celik2 risau tu..apapun syukur dah besar anak no 3 aku ni Anggun.Kenapa namanya Anggun Ramadhani?mana tidaknya bulan ramadhan kot dia lahir lagi 3 4 hari jer nak raya.Jadi harini ni saja xder benda nak buat  nak pulak weekend, apa lagi tangan pun dah gatal lama x pegang camera so harini try refresh balik skill ambik gambar ni walaupun x berapa nak terer.

                                 Shutterspeed 1/500. Aperture F 1.8 Iso 1250 add some noise.


 Suka juga dia bila tahu aku dok nak snap gambar dia…




Untung dia dah 10 bulan..hantar rumah org jaga dia pun depan rumah aku saja.di tantang bagai minyak yg penuh oleh Ibu dia(Panggilan dia dgn org yg jaga dia).

Alhamdulillah x banyak buat perangai,hahhhh esok sampai khamis nampaknya aku la jadi jaga dia,mana xnya Ibu dia sekeluarga pergi bercuti,itu pun nak bawa dia sekali..hmmmm memang x dapat nak bagi pergi la takot menangis tengah2 malam x ker kacau..


                                                                 

Bestnya Anggun ni dia suka senyum….
Mudah nak jaga….
Makan pun x kisah,asal boleh makan jer.
Tidor pun senang x payah nak buai2,dia megantuk bagi susu sampil tepok2 buntut jer terus lelap.
Bangun seawal pagi….
Tak banyak kerenah….

Apapun Alhamdulillah sbb senang nak jaga sama macam abg dan kakak dia juga…

Hmmmmm jam menunjukkan 2.30 pagi,apapun zzzzzzz dulu lah.

KEM SG PAUH CAMPING SITE.. CAMERON HIGHLAND II

hurmm sudah semuanya kuca lembe dibuatnya gara2 nama tak ada dalam list time nak masuk camping site ni. Time sampai tu aku memang buat sela...