Friday, August 21, 2015

Hot Wheel...Special Collection Asyraf...

Hot Wheel?yup Hot Wheel, ala sapa x tahu ni nak bagitahu collection kereta kecik yg ada jual kat pasaraya ataupun Tesco...

1.Sebut jer Tesco seram sejuk aku..nak2 kalau sebut depan anak aku si Asyraf Iskandar....sebut jer kot,nanti ada la soalan dari dia.

-Ayah nak pergi Tesco k?
-Ayah nak pergi buat apa?
-Ayah nak pergi  bila?
-Ayah nak pergi beli apa?

ni semua soalan nak perangkap aku ler ni...then lepas tu...

-Asyraf nak pergi juga la
-Asyraf nak car yg ada itu la ini la..
-Asyraf nak car yg color ni jer.
-Asyraf nak one car jer...

nah itu yg sebenarnya dia nak,tapi kalau aku cakap ikot boleh tapi no car no book
dia dah faham senyap jer,ok jer dia janji boleh ikot.

Hot Wheel? memang hantu ler Asyraf ni, asal g Tesco jer kena pau dengan dia beli Hot Wheel,asal kena pau jer mesti g Tesco...
Harini g Tesco just nak beli barang2 keperluan saja..tapi megenangkan ada duit commision Takaful Bsn aku dok buat  dah masuk walaupun x banyak terpikir nak belanja dia juga...

 2.first dah ambik 2 box cookies.satu untuk adik dia dan satu lagi untuk dia sendiri...sekali tanya dia nak makan ker?senyap jer...last bagi pilihan dekat dia nak cookies ker nak Hot Wheel...apa lagi
terus simpan balik cookies,
3.Dah kat tempat Hot Wheel,selalu bagi sorang satu jer,bagi tgok dan pilih sendiri..sekali pandai yg murah x berkenan di sambarnya Hot Wheel yg satu pax ada 5 biji kereta rm 40...wowwww hurrm sah2 aku xkan bayar..ok suruh cari yg lain.pilih punya pilih ntah macamana dia perasan Hot Wheel yg Shifters ala yg boleh tukar warna tu,guna air suam atau ice saja rendam..kena aku rm 15 yg tu,sekali suruh pilih....baik punya akal dia suruh aku yg buat pilihan antara yg 5biji satu pax tu ker yg single shifters tu....wowwww pandai dia aku yg terkena malam ni....siap tunjuk dekat aku lagi...

Budak2 ni kekadang bila bawa keluar kalau boleh semua diaorg nak,nak makan itu ini la,nak beli yg itu yg ini la...so apa yg kauorg akan buat?...simple jer memang berkesan 100% tapi kena ajar la
x kisah la macamana mana diaorg tapi kita parent kena tegas sikit....bagi diaorang pilihan so ini yg selalu aku  buat....nak makan ke,nak beli car k atau nak beli buku...so diaorg ada pilihan disini
dan bila pulak dia patut dapat...itupun kalau dia beli yg mahal....so next alamat dia memang dah x boleh beli apa2 la dalam jangkamasa 2 atau 3 minggu.
Ada kekadang dia ikot keluar balik tangan kosong jer memang xkan bagi sbb x sampai date lagi...

Tu jer yg nak kena ajar bagi diaorg ikot..kalau ok Alhamdulilah memang senang...lagipun diaorg baik di bagi pilihan bukan apa kelak pilihan ni juga yg diaorg kena buat sendiri dlm hidup diaorg...sekurangnya xder la sampai apa2 diaorg xder pilihan dlm sesuatu keputusan...kannn

PS:Pilihan diberi bukan untuk memudaratkan tapi diberi agar kita dapat berfikir 
dengan keputusan yg bakal kita buat akibatnya serta risikonya....





Tuesday, August 18, 2015

Rumah Kena Pecah Lagi...

Hurmmmm kalau dasar penyamun tetap peyamun,macamana kauorg lock,bubuh alarm,grill yg bagus sekalipun,dah memang kerja diaorng tetap masuk dan pecah....tapi cuba letakkan diri kita sebagai penyamun,perompak agak2 dah tahu susah nak masuk,ada security bagus,grill bagus kauorg tentu fikir dua kali juga kan....hurmmmm tu la sekurang2nya apa yg boleh dilakukan oleh owner rumah usaha buat yg terbaik the rest jgn lupa berdoa minta dekat allah,kalau buat semua tu dan berharap 100% selamat disebabkan semua apa yg kita buat tu untuk kebaikan,sbb macamana sekali pun ketentuan ilahi,tapi kalau kau x buat dah tentu senang bagi peyamun....

Fuhhh panjang aku bebel,rumah aku ker yg kena pecah?bukan rumah aku yg kena masuk dek penyamun...mana x bebel masuk kali ni dah kali ke 10 ok....kali ke sepuluh nak bagitau ni.....

1.Owner duit banyak ataupun memang x mampu pun x tahu,beli rumah mahal2,konon hebat  bagus  ntah ler beli rumah tu pun aku agak2  berapa banyak  down payment nya?ada ke?itupun kalau ada,kalau xder hurmmmm canang la satu kampung kau beli rumah mahal2 tapi lock pun sampai sudah x mampu nak beli....

2.Bukan marah sangat pun tapi tu la,saja mulut aku bau longkang,haprak,mana x haprak,kalau kauorg hangin x?rumah kauorg semua dah ok,AJK tebal muka minta duit gara2 nak buat grill nak tutup lorong belakang rumah,alih2 peyamun masuk ikot rumah belakang  pergi samun rumah kauorg ..kauorg rasa?terbakor k?hangin ke?kalau aku?hurmmmm x kisah sangat pun sbb bukan rumah aku,tapi tu la atas dasar prihatin kena juga ambil tahu,bukan sampai nak selak kain kauorg ambik tahu hal keluarga bagai ,kalau rumah aku memang xder apa sangat pun,dan masih boleh hidup kalau tanpa TV 43 inchi,tanpa sofa mewah,tanpa segalanya2 tapi di lubuk hati sapa xder nafsu untuk semua ni..

Ni gambar anak aku ok...tgok perhatikan betul2 rumah kat belakang tu..mahal ke?x mahal ler tapi nak beli kalau market price pun mahu rm430k-rm450k juga la....x sanggup aku susah payah beli lepastu biarkan lalang,rumput sampah penuh kat laman...

3.Ini gara 2 3 hari yg lepas ada rumah di kejiranan aku yg kena pecah masuk,semua dah ok boleh pulak rumah belakang jadi akses dia masuk,fuhhh rumah rm400k beb bukan 40k ok,xkan lock rm 30 yg ciput paling murah kau x mampu nak beli bubuh lock kat pintu pagar kau....tu la aku ni nak kata alim x sangat jahil2 aku pun tahu yg kalau kita ni hidup berjiran macamana pun kena jaga hati jiran2 walaupun kita buat kerja ketuk megetuk atau nak bakar rumah sendiri pun...tu sbb nak buat rumah cantik2 pun kena ada permit dari majlis...lagikan pulak suruhan agama...

4.Berbeza pulak bila aku duduk dengan jiran lama aku dulu,bagusnya...xder la bagus tapi diaorg boleh fikir hidup berjiran walaupun bukan sebangsa dgn aku...

5.Tapi selalu kalau baca benda baik2 nak jer dia akan tulis kita ni kena bersangka baik,mana tau dia memang x mampu,tapi boleh fikir x kauorg bila hidup berjiran kalau x mampu bagitau,bukan senyap kau duduk berjiran,mati xdernya boleh korek kubur kat dalam rumah kauorg tu...x pun suruh canang satu taman yg kau susah,just jiran sebelah kau dah cukup...

6.Aku selalu ingat diaorg yg jenis beli rumah ni x datang duduk org jenis yg banyak duit,kaya.yer la rumah buat elok2 biar jer,atau memang x buat apa2 tapi tinggalkan biar semak samun...sekali baru tahu x der kaya sangat,mybe diaorg kerja luar malaysia,luar dari KL dan Selangor kan...dan terpaksa sbb jauh mana tahu kan...

7.Selalu aku fikir positive juga la tapi kali ni ntah aku memang xleh nak tahan dah dgn jiran yg jenis pentingkan diri,bongkak bajet2 kaya...mati sakit dah tentu memang jiran dulu yg akan tolong aku,sbb family aku jauh,lain la kauorg mungkin jenis sanggup tunggu hanya semata2 xleh nak sembang dgn jiran sebelah atau  minta tolong jiran selorong....
Ini rumah TYPE lain dari rumah aku tapi harga boleh tahan ler...dalam harga boleh tahan tu ada juga org yg kaya ni beli dan biarkan hutan lalang tumbuh,dan ular bersarang....

Pada hakikat kau jadi melayu...ok lagi..tapi kau dah melayu sah2 muslim memang xleh lari dari kenyataan hidup yg kau ni bila mati nak ada org usung kau time naik masjid,time nak masuk lubang kubur...nak kena ada org melawat kau..kau dah mati berulat busuk sekalipun tunggu dalam kubur jer kau tahu tapi bini anak kau nak kena hadap masyrakat ,kejiranan kau juga..

Wowww panjang lebar bebel..hurm puas hati aku puas...mampos aku esok2 tersesat ada jiran aku tgok atau baca blog ni....

Ni tengah tulis ni nasib baik cuaca sejuk jer,hujan ada sesetengah tempah dah dinaikki air...jgn di naikki ulor sudah...yer ker ulor?ada juga kadan dinaikki ulor...nak pulak jiran2 yg beli rumah sebelah aku ni dan seangkatan dgn yg x datang duduk tu rumput dekat halaman pun dah ada anak gajah,harimau,lembu dan kancil kat laman....

#Besar ker rumah yg kau beli.....bebel panjang sangat ni?
#Org lain punya rumah,kau yg rimas
#Beli rumah xnak jaga..banyak sangat ke duit kau..
#Mampus aku kalau jiran yg baca....
#Mulut aku yg berbau longkang..kau yg rasa

Hahhhh nanti aku cerita pasal banjir pulak kauorg tunggu jer......beli rumah mahal2 sekali kena banjir hah kau mana x susah hati....

Monday, August 17, 2015

Part Time Job....

Kebiasaan sekarang kalau hari minggu selalu ada kerja yg nak dibuat,ala biasa la ada kerja ada juga duit pocket tambahan...dari duduk saja buat jer ,nak pulak dekat area2 dekat rumah aku jer....

1.Macam2 kerja daripada elektrik,tanam rumput,grill rumah,sampailah pintu pagar rumah...selalunya x kira siang atau malam asalkan ada jer kerja untuk hari Sabtu dan Ahad...ala bukan lama pun kerjanya sejam k dua jam lebih jer...

2.Selalunya kerja besi ni setakat nak potong,nak polis  nak mengecat boleh la kalau welding kelaut jadinya...

3.Kerja x berat sangat pun,nak2 kalau malam wowww sejuk jer,sambil relax buat kerja layan berborak...

4.Inilah kerja kitaorg untuk minggu ni,buat apa tu?hah pasang pagar untuk owner area kejiranan ni,opppsss ini kerja ada payment bukan kerja amal ...

Nampak big boss siap boleh pose sambil pegang pemutar skru lagi,dia kata suka buat kerja malam sbb kurang panas tapi mlm pun dia berpeluh,sekali berpeluh dah macam org baru sudah mandi.



Ini pulak kerja aku,kena licinkan bahagian hujung selepas di potong, kalau dulu  org selalu guna original kayu tapi sekarang banyak dah guna aluminium yg nampak seakan2 kayu....


Nak x nak dekat pukul 1 juga la siap,tapi start kerja pun dah pukul 9 lebih,biasa la siap boleh berhenti minum kopi dulu kot....hah tgok tu,partner tanam rumput aku pun join sekali....memang macam ni la kalau hari minggu mesti ada kerja buat,kalau x free org lain yg akan join big bosss...

Kalau siang ada saja aktiviti nak2 kalau ada yg ajak g nursery laju jer,dah tu kalau balik x pernah balik dengan tangan kosong mesti ada jer pokok hiasan yg di beli...fuhhhh dah kalahkan org pompuan kitaorg berkobun....tapi betol setiap minggu mesti ada saja pokok yg nak beli......

lagi walaupon busy dengan class,kenduri tetap ada masa juga tgok garden...curi masa ke nursery...class?class apa lagi ni?hahhhh nak tahu ker tunggu jerrrrr....

PS: Kalau kita berjaya memotivasi diri sendiri, itu hebat, tetapi andainya kita boleh menjadikan orang lain seperti kita, Itu lagi hebat.

Sunday, August 16, 2015

MitsuiOutletPark...Window Shopping.

Hahhh kebetulan teman kawan pergi Klia,apa lagi itulah sebenarnya udang di sebalik batu bila mana dia ajak aku teman dia  kalau pergi sorang2 dia akan terus balik rumah.

1.Inilah jadinya bila berdua ,kalau keluar memang sangkut kat tempat lain,
plan nak singgah Nursery,Ikea, last2 Mitsui jadi tempat singgahnya.
  


2.Outlet ala2 JPO,boleh tahan la brand pakaian dia,tapi xder la
sebanyak yg JPO punya.

3.Bajet masuk jalan2 saja makan,last ada juga item yg berkenan dihati,
tapi itula kalau nak beli saja,ada la yg xder size la,out of stock la
last balik dgn tangan kosong juga,selamat duit aku.

4.Kat area mana ni?hahhh kalau aku dari Shah Alam memang senang 
sebab outlet dia tepi highway saja,lebih kurang 2 kilometer sebelum sampai
KLIA2 Sepang.

5.Hahhh mana yg nak tahu best ke tidak boleh la pergi tgok sendiri,so far ok la
selesa,x terlalu crowded,tapi xder la semua brand pakaian yg ada.
harga lebih kurang outlet kat KL juga la sbb less pun x banyak sangat.
berbanding design baru harga boles la tahan...

Hahh selamat duit aku..

Duduk kat dlm ni pusing2 saja dah sampai ke petang...apa nak buat bukan 
selalu pun pergi window shopping,

ikot rate tempat  ni so far ok la..kira dekat sikit kalau nak drive dari KL...
nak x nak kau org kena try terjah sendiri la tgok banyak mana duit kauorg
nak kopak..agak2 ada x benda yg berkenan nanti
pergi try,took..lain org lain citarasanya...

chauuuu luu..

Friday, August 14, 2015

Anggun Ramadhani Puteriku.

Anggun Ramadhani dah sebulan hadir dalam keluarga kami,Alhamdulillah semua ok macam biasa cuma lepas ni

1.Dah start kena cari tempat penjagaan untuk dia la pulak,harap semua ok macam Abg dan Kakak dia dulu 1st time hantar bagi tempat jagaan.

2.Genap sebulan ni,9-8-2015 baru ni bawa dia pergi dapatkan injection untuk bulan pertama..oppss x setiap bulan kena dapatkan injection kot...

3.Alhamdulillah berjaya juga wife aku amalkan susu badan untuk baby,doa2 dapat sampai 2tahun macam Abg dgn Kakak dia...

4.Dah makin pandai Anggun bila xder org kat sebelah dia memang xnak lelapkan mata...so tdokan dia dulu baru boleh tinggalkan

5.Back to normal life,wife start kerja balik,auk pun lena aktif kerja balk lepas ni,xder rest n relax lagi,kerja kena kuat,timing pun kena pandai2 set lepas ni.

Hope semua ok,tapi masa berkebun mesti kena ada juga...sbb tengah seronok dok nak hias laman rumah ni...

PS:Apapun,macamana pun family 1st,kerja,duit memang perlu tapi biar bersederhana...

Thursday, August 13, 2015

KLIA 2...Edisi Khas PHOTOGRAPHY.

Wowww edisi khas konon.apa yg special sangat dengan edisi khas ni?xder apa yg special cuma aku kurang menulis dlm edisi ni dan lebih kepada shoot gambar yg mana aku suka buat time free,shoot x kisah la guna camera aku ataupun Iphone.

Ini edisi gambar pakai iPhone 4 .Kesempatan untuk aku shoot ni dekat KLIA2,1st time aku kesini,ini pun gara2 jiran aku ajak g hantar adik dia nak g travel.So apa lagi nak pulak aku free dan xder kerja nak buat...

Apa lagi jalan-jalan sambil shoot saja la...lepas balik ada lagi tempat yg di singgah..kat mana?hahhh tunggu..ini la disebalik kenapa dia ajak aku pergi teman,kalau dia sorang sah2 balik terus ke rumah..........

Wednesday, August 12, 2015

Raya Dah nak Habis....

Entry ni aku dah tulis dan post,sekali lupa save habis hilang...punya la penat mana xnya banyak yg aku karang sekali post2 hilang adoiiiiii...so dok fikir macam x best jer gambar dah ada tapi x post balik....

Nak xnak tulis jer simple2..
Xder apa sangat just cerita hari raya aku tiap2 tahun...

Hahhh ni ceritanya.....ermmmm ermmmm jap ler pikir jap...
hahhhh

Hahh ni ceritanya,kebiasan kalau time raya tiap2 tahun kitaorng selalu gathering tapi tu la asyik2 muka yg sama org yg sama...dok heret pun anak2 yg sama juga....awat la pakat x mau beranak lagi boleh ler tgok muka2 lain pulak....amboi sedap jer aku cakap kang...kang x pasal2 banyak komen yg kena dari kawan2 aku....

So what?So yg nak jadi cerita lagu ni sebenaqnya..tahun ni awai2 dah pakat plan nak buat gathering raya ketiga tahun ni...so tup tap tup tap jadi juga akhirnya walaupun ada sikit gundah gulana..xpa la muka yg kebiasaan juga tapi ramai juga yg x pernah jumpa tahun ni jumpa,bukan tahun ni saja ada yg sampai 15 tahun x noh dok jumpa ehhhhh....

Ramai ka?ni cheq nak habaq bagi try tgok sendiri la dlm gambaq ni..


Tudia ramai ka dak,hangpa pikiaq sendiri la...ni pun ada yg x dapat mai,ada yg x mau mai...ikot suka la x rugi sekupang pun....tgok elok2 no satgi boleh la banding dengan gambaq hat last sekali.....macho ,bulat,pendek,kurus,tinggi,sadao,tua muda semua ada.....jaga2 depa ni semua dah kahwin..tapi dok ingat la,kalau bini bagi greenlight dan2 yg tua jadi muda heheheheheh



Tudia habaq hang penuh camera gambaq depa kalau shoot.... oppsss yg pakai cermin mata tu dia malu sikit mula2.....xpun tutup lubang hidung dia yg mancung tu..jaga2 cik oi Mami Penang tu habaq hang...


Jurugambaq depa yg punya lah katakan.......depa ni jgn kata jurugambaq kalau boleh kamera khas ambik gambaq untuk depa ja....sib baik x lagu tu.


Konon2 kawan baik dari sekolah sampai la ni....rasanya la, depa la ni lagi mudah berhubung...dok whatapps aku hang lama2 baik la tu...

 Nidia baik punya jejak kasih....dulu2 yg besaq dok buli yg kecik....la ni macam adik beradik tu time jumpa siap pelok cium....hahahahaha main2 ja no...

 
Yang x lain x bukan memang sah2 aku buat la macamana pun tetap aku.....aku pi siap bawa puteri sorang ni..kalau x bawa boleh gegaq rumah tu dia jerit....sib baik dia dok elok2...



Tudia kepala samseng time sekolah...pengaruh kuat ni..tapi lepas sekolah dunia dia jadi terbalik sikit..berkawan2 dengan geng2 tua ja...la ni insaf geng tua dah x mau kawan dgn dia...dia pun mai cari kami.....





Abam sadao,kalau tangkap gambar nak bagi naik ketui2 juga ,xmau kalah langsung....ketui pun ketui lah abam sadao...


 Hahhh tudia mulut Mami Penang dok pot pet pot pet...ada la benda dia dok cerita nak habaq hang.......


 Ni harap ja lebai atas pala..tu dok x puas hati la tu..kata dia lemang x leh makan lembik habis...punggah sib baik dok pikiaq nak mai jumpa kawan ja bukan nak makan sangat,kalau dak mau org yg jual lemang tu wak lari darah....


 Alamak abg baru nak makan sayang oiii...awat nak suruh balik dah?xpa2 abg makan sat,satgi abg terus balik na....jgn dok risau abg x korner kot lain ehhhhhh.



Awat jadi lagu ni Suhardi?duit lebih banyak ni..ahhh sudah...nak boh mana lagi ni.....mek la hang sikit aku sikit kita pakat2 wak anak pi KFC....


15 tahun x pernah jumpa...sembang rabung ehhhhhhh .ni pun jejak kasih juga.......



Laju depa bagi duit raya...

Gathering start pukul 2..aku yg pi awai2 pagi memang terkena la sbb x pi dok tgok whatapps....puas juga la dua kali ronda time pagi..

Apapun gathering yg terbaik sbb berjaya juga akhirnya kumpul kawan2 sekolah...bukan senang sbb masing dah berkeluarga...cuti kena set..kalau dak laki bini masam muka hahahahahah

Hahhh betoi dak macam aku dok kata ramai kan...nak tgok sekali boh denga laki bini anak2 penuh ruang....


Gambar ehsan dari Mona and Husband...thanks...


Hope umuq panjang jumpa lagi tahun depan.....fuhhhh punya banyak gambaq...tulis pun banyak...layan sajer ler bak kate org KL.......

bye bye Syawal..jumpa lagi tahun hadapan.....Insyallah jika dipanjangkan umur...

PS: sentiasalah kita beramal ke jalan kebaikan demi bekalan untuk akhiran hidup..

Rumput Mutiara.....Project Hari Minggu

Project hari minggu?aahhh project hari minggu dimana memang just untuk hari Sabtu dan Ahad sahaja aku buat kerja ni..kerja apa tu?ala ada ler sikit2 kerja yg aku dgn partner aku  buat just untuk duit pocket daripada duduk saja dekat rumah....

Project ni kitaorng pun x sangka dengan cakap main2 sekali owner rumah ok jer,apa lagi tunggu, org nak bagi duit kau just buat jer kerja kau.....Project tanam rumput hari minggu.

Pagi dah keluar awal2 pergi Nursery cari bahan untuk project kitaorng ni ala project kecilan tapi menyeronokkan...nampaknya seharian juga la daripada asal punya plan bajet sekejap saja nak pergi cari pokok2 dan rumput...seminggu sebelum dah plan dan list apa yg nak beli dan apa yg nak dibuat.

Awal dah keluar bajet nak balik awal.
Sekali nak cecah pukul 2 juga balik rumah.
Sekali pergi x sah kalau x beli pokok hiasan untuk laman sendiri.
Rest sekejap pukul 5 baru kitaorng mula....


 Suasana terbentang luas,sini memang tempat tanaman rumput secara besaran,Rumput Mutiara,Rumput Philipphine ,Rumput jepun dan juga Cow Grass..selain sini banyak lagi tempat pilihan lain....lokasi area Sg Buloh Selangor..
Hahhh memang seronok kalau sekali sekala turun kat tempat2 macam ni......kelihatan Asraf,partner aku dalam Project Hari Minggu..bergembira,enjoy bila tahu aku nak shoot gambar dia...
Wowwww berkupiah bagai......pagi sebelum jejak kaki ke kawasan tanaman rumput sempat melawat sahabat aku yg meninggal dan terus ke kawasan perkuburan sekali....
Selalunya pemilihan rumput hendaklah yg memenuhi kehendak kitaorg so apa lagi segenap penjuru kawasan tanaman kita org mundar mandir....

Selalunya harga rumput boleh menjadi lebih murah jika dibeli dalam kuantiti yg banyak...

Hahhhh ni dah kebiasaan kami...bak kata org sambil berenang minum air...singgah sebentar dekat nursery tgok apa yg patot...opppss bukan sekadar tgok sah2 mesti terbeli sesuatu...

Ting tong ting tong last2 pukul 2 baru sampai rumah,mana xnya singgah kat tempat lain dulu....sambil terbeli sambil tgok apa yg bajet nak g beli time hujung bulan.....

Pukul 2 sampai rumah.
Rest relax makan lelap kejap.
Pukul 5 ptg baru start buat kerja..fuhhhh sejam setengah juga la settle down..
Laman yg telah dicuci,dicangkul rumput dan di levelkan tanah yg asal.....
Barang yg diperlukan bila nak tanam rumput ni..

1.Pasir.
2.Top Soil.
3.Tanah Berbaja.
4.Rumput..sah2 ler rumput,dah nama pun nak tanam rumput,sengal tahap badak sumbu...
5.Pokok Hiasan...sikit2 jer agak la dengan bajet..nak banyak baik tanam sendiri.
6.Batu2 untuk hiasan ala kadar....

step..

1.Level bagi sama tanah yg sedia ada.
2.Tanam setiap pokok hiasan yg nak ditanam terlebih dahulu
3.Bubuh Top soil atau tanah baja dan levelkan bagi rata.
4.Bubuh pasir dan ratakan.
5.Letakkan rumput mengikut susunan yg betol..
6.Siram dengan air...

Penjagaan...

1.Sirap 2 kali sehari dgn air yg mengcukupi.
2.Bajakan selepas sebulan rumput ditanam.
3.Cabut pokok kecil lain yg tumbuh.



Wowwww terer abg Asraf....aku yg buat k dia yg buat?ehhehhhh dia yg buat kauorg yg penat...punggah ..dia yg lebih terer tanam aku finishing dengan jaga hulur rumput jer........


Hahhhh ni last bila dah siap...siramkan dgn air mungkin kalau rajin touch up yg mana patot sementara rumput masih baru ditanam...

Hahhhh bukan ni jer kerja kitaorg ada lagi...nak tahu ker?jap baca yg ni dulu kang aku post entry baru...ehhhh macam2 kaurong buat tahu ker?tahu ke tidak tunggu jer.........

taaattaa titiiitutuuuu...

PS:Asalkan ada kemahuan di situ ada jalan..

Thursday, August 6, 2015

Project Landscape Amani....

Hurmmm dah hampir 7 bulan pindah ke Puncak Alam ni,tapi tanah sekangkang kera kat laman aku tu masih kosong...dalam masih kosong itulah kadang2 aku dok fikir nak tanam rumput,buat landscape,bubuh batu...last2 dlm minggu ni aku settle down kerja yg memang dok tangguh lama dah ni, bermula dengan bulan lepas lagi sikit2 aku clear kan laman aku tu sampai cerah..

Memang best kalau dapat buat mcm yg aku nak tapi,tahu jer la bajetnya.pokonya pun saja dah mahal,simple jer tanam 3 4 pokok yg serba sederhana besar lepas tu dekat bawah bubuh batu saja dah siap tapi pokok2 tu yg x tahan harganya....cantik memang cantik design2 yg aku dok tgok...hurmmm lawa k?cantik k?x la cantik sangat kot tapi yg penting aku suka...nak tgok ke?hahhh tgok kat link ni

SEKSAN DESIGN - Landscape Architecture and Planning

seksan.com/

Hahhh aku gagahi juga nak siapkan tandem rumput kat laman aku kali ni...
Dari tanah sekankang kera ni la Amani kerja keras untuk siapkan project ni....adoi cangkul pun cute agaknya 
bilalha boleh siapkan..

Sama naik busy dia dengan aku nak ratakan tanah ......

Selepas dan sebelum...banyak kerja juga sebenarnya yg nak kena buat,lagi2 kalau sorang  jer yg nak buat kerja ni, boleh tahan juga la kepenatan bila seharian dok layan kerja tanam rumput ni...


Hahhhh nampak jer senang tapi banyak juga tu kerja nak kena buat,semuanya sendiri nak kena buat bak kata dari mula sampai la habis...
antaraynya...

STEP2NYA..

1.Bersihkan laman/racun rumput
2.Ratakan tanah,buang rumput yg dah mati
3.Levelkan ketinggian ,biar semua sudut dan tempat sama tinggi
4.Bubuh pasir /tanah berbaja dan levelkan
5.Dapatkan pokok yg hendak tanam/tanamkan dahulu sebelum tanam rumput
6.Basahkan setiap inci/penjuru laman dgn air
 dan last sekali aturkan rumput diatas dengan teliti dan elok2...setiap kerja tanam rumput ni perlukan ketelitian di setiap penjuru sambungan untuk dapatkan hasil yg elok...

Last sekali siram dgn air dan bersihakan rumput....make sure selalu siram kan air sehari 2 kali untuk pengjaaan rumput2 ni...

Rumput2 ni memang sensitif terhadap keperluan air yg mengcukupi...untuk halaman aku ni aku guna rumput yg senang dijaga dan xkan terlalu panjang...Rumput Mutiara

Rumput pun ada jenis2nya

1.Rumput mutiara/memang senang jaga,lambat panjang akan tetapi sentiasa memerlukan air
2.Philippines Grass/ rumput carpet,cepat panjang hendak sentiasa di trim agar sentiasa pendek,baru nak nampak macam carpet hahhahaha.
3.Japanese Grass/Zoysia Matrell,macam rumput carpet tapi daun lebih halus dari rumput Philippines,penjagaan serupa rumput Philippines tapi lambat panjang.
4.Cow Grass/rumput biasa yg terdapat kat padang2 permainan atau tepi2 jalan.

Inilah hasil dari kerja aku yg aku settlekan dlm minggu ni..memang berbaloi just tunggu masukkan lagi pokok2 yang mana aku suka....

Kauorng pun boleh cuba buat dekat laman sendiri lepas ni..
Hahhh tunggu nanti aku ada lagi satu project tanam rumput ni aku ceritakan.

ps:xder ps psnya ehhhh sendiri reka kauorg punya ps.




Yak Yak Yeaayy....Thank You Nuffnang.

 Yak Yak Yeaayy.. Yak Yak Yeaayy.. Aku tanya ni?awat hang seronok sangat? Mana tak seronok,dapat 2 tiket FREE.Nuffnang belanj...