Monday, June 22, 2015

Koryo Taekwando.....Dah Besar Ayraf Iskandar.

 WHO WE ARE? Koryo Koryo..

Koryo Taekwando.Dah besar anak aku pejam celik pejam celik dah 5 tahun umur dia.lagi dua tahun masuk sekolah rendah la...hahh dah besar pandai cakap dan paham apa yg org buat mula la aku pun excited nak bagi buat macam2..

Duduk rumah asyik tumbuk bag..
Tgok Ultraman dia dah pandai sepak.
Kalau terlintas apa2 kat fikiran dia dah pandai minta.
Dah pandai jaga adik.
Pandai tolong mama dia..

Alhamdulillah semua ok kalau suruh dia buat kerja cuma lambat sikit ler nak gerak mau 2 3 kali panggil juga la..sbb kalau dia buat apa2 xleh kacau dan suruh dia.
#Aku yang excited lebih nak hantar class Taekwando ni bukan apa nak bagi dia displin lebih sikit dgn penuhi masa lapang dia.
#Sorry..kalau tanya org(              ) dia akan cakap untuk self defence takot kena buli kat sekolah..pandai pertahan kan diri
#Tapi kalau tanya org (        )main fokus dia bersukan, displin,penuhi masa yg ada dan juga untuk masa depan mana tau boleh guna sebagai Profesion..

Kat mana hantar..ala area rmah aku juga selalunya training dekat sekolah ler,yuran pun berpatutan,dia pun seronok sbb hari Ahad jer dia dah tahu ada Taekwando,excited bangun awal..
Rutin hari Ahad jer bangun awal2 siap semua g sarapan dulu then class Taekwando 11.15-12.45 .
nahhhh sekali dengan kitaorg sangkut dekat sekolah tunggu dia sampai habis class,nak tinggal kan time break takot jer dia cari kitaorg nak x nak tunggu jer la.

  Tengok ni la jadinya,org sibok dengar sifu bercakap dia sibok tgok kelain...tapi 1st day attend



hahhh ramai juga yg mana hantar anak seawal umur 5 tahun bila masuk sekolah siap dah dapat tali pinggang Kuning...
Ala apa la sangat budak2 nak hantar buat habis duit jer..tu yg aku dengar dari sesentengah parent,tapi macam dok cakap tadi la..disiplin oppssss tapi kena ingat kita sebagai ibubapa yg 1st kena terap disiplin...

Haii. tgok tu fuhhh, mula2 tgok dia memang dalam hati aku,alamak macam x patut hantar lagi jer...tapi sekarang dah masuk kali ke3 hantar dia dah pandai ikot kawan2 sebelah dia dah,dengar dan tiru...




 macam biasa mata tetap tgok kat tempat lain...Asyraf oh Asyraf......

ni lah senior2 yg mana dah dapat tali pinggang Hijau.....who we are?Koryo Koryo...

 alamak..apa la yg sifu ni cakap x faham laaaaa .hahhh ni seangkatan dengan Asyraf baru masuk...


Who we are?Koryo Koryo...wae lawae lawae koryo.we are mighyt mighty Koryo..


 hahh macam2 kat sini kena belajar pasal disiplin..nak tahu ker?hahhh kat gambar atas ni salah satunya nak balik kena buat bulatan,then ada lead singer yg akan nyayikan lagu KORYO.di ikuti dengan ahli yg lain..bukan bleh main redah jer hahhh nanti aku cerita lagi pasal2 disiplin grading ..




Thursday, June 18, 2015

Happy Holiday...Percutian x Di Rancang Part II

Hahhh haritu alang2 balik Kuantan lepak seharian kat rumah Juju 1st day then kitaorg ke pekan tu yg boleh terjebak masuk muzium dekat Pekan,last bila dah masuk last day nak balik ada hati kitaorg nak ronda2 dulu,sekali anak lelaki aku teringin nak mandi pantai katanya nak main pasir bagai,mana xnya pandai kitaorg dok layan jalan area Pantai Batu Hitam,sekali dok ingat kalau nak bagi diaorg main pantai dulu lepas mandi semua baru nak gerak balik tahu2 saja la aku nak drive penat ler jawabnya.

Sekali fikir ada baik nya kalau check in hotel boleh juga rest lepas penat mandi manda bagai....sekali ronda punya ronda cari hotel puas juga ler kita org cari mana tak nya musim cuti sekolah kot kebanyakkan hotel fully book la jawabny.last2 ada juga kitaorg dapat chalet dekat pantai balok. boleh ler dari xder langsung..x murah x mahal..sbb bajet mula nak check in Swiss Garden Resort sekali masih penuh..inilah saja habuan kitaorg tapi best juga...

Chalet yg x seberapa mahal tapi suasana sekeliling kira ok la daripada xder langsung tempat nak check in....


Chalet betul2 tepi pantai...mmg senang la lepas mandi pantai jer boleh terus masuk xyah nak protokol nak salin pakaian dulu...tgok pekerja siap dapat curi2 online lagi kat belakang chalet.

hah siap ada gazebo lagi boleh lepak2 lepas mandi atau lepak time mlm.



Banyak aktiviti dapat buat time petang mandi pantai semestinya,siap ada swimming pool bagi siapa yg malas nak mandi laut.


Beriadah di waktu petang...kalau bagi yg nak buat Family gathering tu  dekat sini ada disediakn kemudahan yg memang ok ..




Hah dah lepas mandi laut nak lagi terjun swimming pool..tu la sapa lagi anak lelaki aku,nak jadi cerita balik dari pantai basuh kaki dulu time ni wife aku dgn anak perempuan dah sibok nak masuk bilik,hahh ni anak jantan aku punya la laju dia nak basuh kaki sbb nak cepat2 masuk kolam ,sekali dah siap aku pulak basuh kaki dia punya la laju terus pergi terjun dalam kolam apa lagi terus ke bawah la,terjun pulak kolam org dewasa confident gila dia...mana x nya kolam ada 3,satu dewasa,satu budak2 yg mmg dah boleh berenang kira yg anak aku ni kanak2 lagi ,ai kering darah aku di buatnya nasib baik aku pusing sempat nampak dia,kebetulan sebelah tu ada foriengner juga yg cuba tolong dia...fuhhhh mana x wey anak kot....berderau darah aku.

Bar milik Foreingner...petang2 memang penuh org lepak sini.

Selain aktiviti ni semua,kauorg boleh berjalan2 sekeliling kawasan atau pun sepanjang pantai tgok aktiviti pantai nak lagi musim cuti sekolah memang penuh la org kat area pantai ni...




Kalau nak makan malam just keluar dekat area jalan berdekatan memang berderet restaurant seafood yg bagus2 dan banyak pilihan,ikan dan hasil laut yg segar2..

Dua hari satu malam kira x berapa nak puas la tapi nak buat macamana,nak check in pun x rancang nak xnak kena drive balik KL,anak2 memang happy la diaorng ni,hahhh itu yg betulnya asalkan anak2 happy dah kira ok ler...x penting berapa hari kau pergi bercuti.

tgok bangun tdo jer dah excited nak g mandi pantai...


 Time nak bertolak balik mmg happy diaorg ni walaupun sedikit kepenatan....




 Anak lelaki aku dengan gaya dia bila hati dah betol2 seronok ..tu la anak2 janji boleh main jer   hurmmm apapun dah x ingat.

Drive balik memang jem la tapi aku ambik keputusan ikot jalan bawah..memang seronok sekali sekala lalu kawasan kampung,berhenti pump minyak dlm kawasan kampung.drive slow sambil layan permandangan yg mana x pernah tgok..last naik tol dekat Bentong mmg kena la nak sampai tol Gombak drive 4 jam kebas buntut2 weh....

Apapun kadang2 g bercuti main redah jer best juga xyah nak ingat nak bawa yg itu yg ini dan plan macam2,janji happy...









Tuesday, June 16, 2015

Kula Cakes by LilaWadi....

Kula Cakes?dah banyak kali aku lalu sini  tiap kali g Kuantan tapi kali ni terdetik nak singgah sebab tertarik dengan konsep dia,kecik,cantik, kalau mlm mmg ramai remaja lepak sini.suasana mmg ok rest relax jer sambil lepak minum dengan kawan2.Hang out place yg mana salah satu jadi tumpuan selain Lila Wadi restauran kat tepi jalan on the way pergi Pantai Telok Chempedak,sebelah kanan.

Apa yg best makanan dan minuman sini?so far best seller cake  dia,Manggo cheese cakes dia mmg famous dan sedap,minuman pun x banyak pilihan mungkin sebab Cafe dia yg kecil dan cute,focus pada cake sahaja..so simple org datang sbb cakes,tempt lepak yg best,design,famous dan selesa..




hah ni bangunan lama sebelah dia dah roboh,so dah x berbumbung diaorg jadikan open space untuk customer yg mana suka open air lebih kurang mamak la minum the tarik berbumbungkan langit open air gitu tapi yg ni mmg design cantik ler kawasan dia



Antara interior yg ada dekat luar dan dlam,sebelah kiri basikal interior luar dan sebelah kana interior sebelah dalam kedai..

Best seller MANGGO CHEESE CAKE...


Friendly staff,good customer service.

Another choice of cake PAVLOVA and many more...check from outlet are on tis website
https://instagram.com/kulacakes/
https://www.facebook.com/pages/Kula-Cakes/263637486982707
https://maps.google.com/maps?...kula+cakes...kula+cakes...

Pandan Cooler drink...should try...
Hahhh mana yg x suka lepak dalam tu boleh lepak dekat luar tapi bila dah petang atau malam sikit ler...boleh k kalau tengahari?boleh jer sambil lepak hitamkan kulit sikit.


hahhh enjoy Mak Boboyot dengan anak2 layan cake,sedap katanya...

So kalau kauorg pergi area kuantan sana mmeng kena try cake dia,kalau dah nak lebih seronok lagi try pergi Lila Wadi area nak pergi pantai Telok Chempedak Sana mmg always fullhouse...


Saja jer kadang kalau g holiday ni kena juga layang jalan2 dan makan tempat yg mmg jadi tumpuan org bukan apa boleh juga kita tahu dan suggest kat member2 kalau diaorg pergi ke sana tu jer...apapun sekolah dah habis cuti ni Ramadhan dah nak datang anyway selamat berpuasa kepada semua member2 ,penuhi bulan ini dengan berbanyak muhasabah diri dan beribadat bukan dengan banyakkan jalan2 cari makan..

see next time....







Thursday, June 11, 2015

Hari Sukan anakku....

hurmmmm hari sukan anak aku buat 1st time sejak pindah rumah...biasa la dia excited lebih aku pun nak x nak mmg kena pergi lagipun mana boleh xnak pergi...x adil kalau x pergi rasanya itu hak diaorg, sebagai ibubapa kita kena kerja keras dan tunaikan hak diaorg dan apa yg patot diaorg dapat....xkan nak bagi ikot macam kita lain la dulu2 zaman serba serbi susah nak dapat dan mahal...sekarang perlu kerja keras jer...

Hari sukan selalunya family pun terjebak sekali mana x budak2 nak x nak mmg parent kena teman kannnn..
buat kat mana?putrajaya kat kawasan kejiranan Presint 16 siap ada padang dan mmg kawasan untuk aktiviti bersukan pun...awal pagi dah siap bangun,mana x awal si abg ni sanggup tdo awal bangun awal excited nak g bersukan punya pasal...

Nak jadi cerita tadika baru  buka cawangan dekat kawasan rumah aku jer so budak2 pun x ramai sangat al maklum ler cawagan baru ..sekali seminggu sebelum  hari sukan siap jumpa parent2 yg lain tanya diaorg nak join k x,ada yg cakap fikir dulu,ada yg mmg xnak pergi,dok fikir nanti sorang la anak aku xder kawan,sah2 datang jer hari sukan mmg xder sorang pun yg datang dari cawagan aku ,hahhhh punggah nak tau apa jadi?


Tgok muka punya la masam,mana tidaknya xder kawan2 yg datang dah tu sorang,nasib baik ditemani adik dia yg mmg havoc habis....tapi biasa la permulaan nak dapat kawan


Sedih jer tgok muka alahai anakku....sekali dengan aku hati pun sedih jer tgok muka dia..........Macam biasa adik ok jer asalkan ada bag dia,si abg waktu apapun xnak ajak sarapan pun macam nak makan xnak makan jer.nasib baik juga la semua breakfast dah disediakan,paksa juga dia makan hah bab makan adik dia mmg no1


hahhh ni dia si Adik yg mmg happy selalu x kisah la kat mana kalau dah datang mood dia hurmmm mmg x larat nak layan dia,makan kuat serba serbi kuat.......


alahai  nasib baik cikgu dia datang, Cikgu kesayanngan dia ..nak pi make up prepare apa yg patot ler tu........Cikgu yg mmg banyak ngajar dia benda2 yg kadang diam2 balik rumah jer dia dah tunjukkan sesuatu yg baru....


wow....hah ni dia la apa yg Cikgu dia dan Pengetua tadika buat untuk Cawangan dari Puncak Alam dan Bandar Saujana Sg Buloh....yang mewakili rumah KUNING.


hahhh tu dia tudia rumah kuning punya kata2 azimat........


hah ada empat pasukan semuanya..dari Bangi,Batu Caves,Sg Buloh,Kajang,Melawati....yg mana mewakili rumah masing2,Biru,Merah,Hijau dan Kuning..



Excersice lebih kurang sebelom start bersukan,ala biasa la sukan kanak2 mana nak banyak sangat benda yg heavynya just untuk suka2 dan bagi budak beriadah dan pupuk semangat setia kawan kenal org x malu2 ,bagus juga sebenarnya semua ni nak2 xnak ada juga benda yg diaorg ingat dan seronok bila dah habis bersukan nanti...Sepak Penalti,cari stokin yg sama color dan Design,masuk kan bunga dlm lubang yg dah di sediakan, cari guli2, masukkan tali dlm straw..

alamak dah macam belajar Tai Chi aku tgok.......


agak2nya ni penangan dari class Taekwando yg aku hantar kot.....tapi xper apapun yg penting proses pembelajaran dan kecerdasan otak yg penting....



hurm dekat pukul 12 tengahari juga la semua game nak habis...yg best ni kalau hari bersukan macamni kita parent ni mmg excited bagi sokongan dan berharap yg terbaik,walaupun just sukan untuk tadika tapi nanti balik cerita dan sembang balik dgn anak2 tu yg buat kita happy...


Paling bestnya hahhh Rumah Kuning mmg banyak kali menang tu yg buat puas hati tu,walaupun tahun ni xder hadiah yg di sediakan untuk setiap pemenang bagi tempat pertama sampai tempat ketiga...puas hati bersoarak untuk anak2,anak happy tu jer yg penting bila jadi parent ni.



hah dapat hadiah setiap sorang..x kira menang atau kalah yg penting semangat kesukanan yg diterapkan oleh Cikgu2.


score board untuk setiap peringkat umur dan kalah menang dan jenis2 permainan..



sekali tengok si Adik dia pun excited nak bersukan macam abg dia juga...


Macam biasa ,sentiasa pastikan minum sebanyak mungkin air ,lagi2 dalam cuaca yg panas..hahhhh nak juga aku interframe al maklum la bukanya selalu pun.hah tudia macam ni ler gelagat dia,minum2 nanti bedesup dia lari pergi main,budak2 kejap jer sementara dia nak panas n kenal kawan2,bila dah kenal diaorg mmg x kisah dah janji boleh main sama2, macam biasa banyak gambar dari cerita kalau aku menulis ni hope suatu hari nanti org lebih suka membaca sambil2 dok layan gambar yg mmg x seberapa ni..................















Yak Yak Yeaayy....Thank You Nuffnang.

 Yak Yak Yeaayy.. Yak Yak Yeaayy.. Aku tanya ni?awat hang seronok sangat? Mana tak seronok,dapat 2 tiket FREE.Nuffnang belanj...