Wednesday, September 11, 2013

Nak Buat Macamana Kalau Dah Ketentuanya...

hahhh apa yg di bebelkan ni?ala biasa la,hidup ada naik ada turunnya.....hah dah dekat 2 minggu x update blog aku ni.rasa rindu juga la mana xnya kalau x ada jer aku cari masa nak update blog,tapi kali ini terpaksa ler tinggalkan lama sikit bukannya malas atau busy cuma semangat tu dah kurang sikit,yer la mana tidaknya,kalau update pun dah x boleh nak bubuh gambar lagi dah sbb camera pun dah xder.nak update pun ingat jarang2 ler,ini pun kebetulan keluar k internet cafe sbb nak print out document aku,

apa jadi?mana camera laptop,macbook?

Hurmmm hari rabu kerja mcm biasa,sekali balik tunggu wife aku kat lrt siap g makan dulu baru nak ambik anak,biasa ler sampai awal perut lapar apa g alang2 dinner siap2 la,siap semua g pick up anak2 sekali sampai depan rumah,bini aku boleh ternganga dan tertanya2 begitu juga aku,tertanyakan diri sendir takot2 time keluar g kerja x tutup pintu pagar,sekali dah turun tgok kunci dah kena kopak,tgok pintu grill pun dah ternganga,apa lagi pintu rumah terbuka mcm ada keramaian,rasa letih down semua datang tiba2,bini aku pula turun jer kereta muka dah berubah,terketar2,ketakutan sambil menangis...mana tidaknya rumah dah kena masuk dik pencuri rupanya.....banayk juga la yg keluar dari mulut aku.apa yang hilang?

Macbook pro.baru 2 bulan beli.
Laptop bini aku.
Ipad hero aku.
Camera DSLR aku .
Flash camera sb900.
Lens camera.
Jam swatch+Alba.yg ralatnya jam Alba aku masa kahwin hantaran,masih baru cantik jarang2 pakai.
Cap quiksilver boss baru bagi pun dia bedal.
Kasut Nike aku,baru lagi jarang2 pakai dok tersadai jer walaupun dah lama beli.
yang aksut Timberland aku lagi mahal n masih baru dia x bedal pulak.sandal brikenstock baru jer beli x bedal.
Set barang2 kemas bini aku.EMAS
yg terasa sangat gelang anak aku Amani yg baru beli seminggu,terasa sayu hati aku.
Nasib baik sehari sebelum bini aku x bagi simpan duit cash kat rumah,rupa2nya dia dah mmg rasa x sedap hati seminggu sbelum tu.
Aku lagi best mlm sebelum kejadian siap masukkan semua set camera didalam bag then bawa naik letak sebelah aku time tdo...sebelah ler bukan sampai berpeluk ok...

hah sekali alang2 kebetulan aku cuti apa g balik kg ler 3 hari 2 malam.sebelum tu paku balik grill.gara2 g kedai tunggu punya tunggu x datang pun tukang besi yg mana aku suruh welding balik grill aku...last2 isnin baru dtng...tinggal balik mcm tu jer,yer la dok fikir apapun dah xder..

Muhasabah diri benda yg penat lelah kumpul kejap jer hilang,sambil berfikir yg positif itulah ingatan dari allah ketika kita lalai mengejar keduniaan...

so apapun lepas ni kena make sure security ok sikit....

PS:setiap yg diturunkan oleh allah adalah peringatan terhadap kita agar tidak lalai dan alpa di dunia ini.


Wednesday, September 4, 2013

Balance Bike Buat Hero Aku.....

hahhhh sibok sangat ker kau tu?sampai kata off day sibok,banyak sangat ker benda kau nak kena buat?heheheh x der la sibok sangat kalau diingatkan tapi boleh tahan kot,mlm tidor 1st ingat nak update blog sekali terbongkang,nasib baik sempat  juga update hari isnin malam tu...agaknya sbbkan hari ahad tu busy sangat kot kat tempat kerja,boleh tan ler dgn Chef aku ambik mc lagi sekali aku kena stay sampai pukul 9 malam,hello pukul 9 jer k?erkkk pukul 7.30 kerja sampai pukul 9 malam cik oi,rasa macam nak tumbang pun ada doh....patut petang tu aku kena pergi sri kembangan janji dgn kawan sekolah aku dulu2,siap dia nak masak nasi tomato lagi sekali cancel awal2 pagi,mana x chef aku hantar msg cakap dia mc hurmmmm nasib badan hangit juga la hujung rambut aku....

Hahhhh ni mmg pasti selewat mana pun aku tdor tetap kena bangun awal,yer la subuh pastu ingat boleh tdor ker?siap anak aku si Asyraf pastu hantar diaorg g pusat asuhan.Kebetulan wife aku ada replacement cuti sempena hari merdeka,dia ambik isnin ler sbb aku pun cuti,plan nak g tgok wayang la,relax la sekali mcm kena buat 1st g pick up album dgn frame gambar sekali diaorg silap print,pastu album pulak ada salah sikit,kena auter pulak...x kerja tapi kena g kedai juga hantar mould untuk chicken pie,sbb selalunya aku yg belikan,alang2 ppergi sekali boleh bayar parking aku sbb ari sabtu aku bayar pakai mesin sekali x boleh,cancel jer sekali dapat baki rm30 dari rm 100 yg aku masukkan,mcm2 prosedur ler jawabnya tu yg hari isnin nak xnak kena g juga PUBLIKA.kebetulan ronda2 kejap ternampak balance bike yg mana mmg aku dah dok simpan duit nak beli cuma masa xder nak g tgok sekali jumpa la kat satu kedai baby ni,harga murah,design ok juga so bedal jer la kalau nak bandinkan dgn JDbugs,breeze,strider dan jenama lain lebih kurang separuh harga juga la rm 270. sbb yg lain tu murah pun rm400 lebih juga la..nak x nak belikan la.ingat bajet sempat tgok wayang sekali hurmmmm mana ehhhhh g makan lagi la,balik nak adjust album yg silap tu the pukul 4 g pulak dekat kedaialbum kat pudu,rush balik pick up anak bawa g taman sbb semata2 nak buat kejutan bagi basikal dekat dia....hurmmm bukan main seronok dia...

x dapat di kedai basikal yg biasa dan kebanyakan....hanya di kedai mainan kanak2 atau khas kedai barang2 untuk kanak2 sahaja...

hurmmm balance bike..dok tunggu nak beli x beli sbb nak order strider dari Singapore lambat,supplier malaysia call cakap dah xder stock,sekali terjumpa design baru ni bedal jer la...tapi bukan strider la.....hahh basikal ni mmg xder pedal..bagus untuk perkembangan otak kanak2 belajar mcmana nak bergerak kena guna kaki...imbang badan lama2 kelamaan dapat agnkat kaki balance diri sendiri...

hahhh mainan untuk Amani,putri bongsu aku....naluri dan perasaan aku setiap kali beli barang untuk si abg mesti akan beli untuk adik,begitu juga sebaliknya.......ala x adil keciknya barang untuk baby...x adil?minggu lepas dah shopping gelang emas dah kot untuk Amani,hah time tu si abg dapat kereta kecik jer kot...ok ler tu...
siap belikan dengan safety pad lagi...Helmet ada dengan pelbagai design yg cantik2 harga pun cantik sampai rm200 lebih sebiji....dah nak dekat sama dgn harga helmet nak bawa motor...lain hari la beli

mula2 mmg macamni..xnak naik..

hahh kan dah boleh naik,sekali mcmana nak jalan x boleh kayuh....hah tu ler namanya kena pakai otak....

alamak bapak Godzilla naik basikal ler dah ler tu botak pulak.....sekali aku kena paksa juga naik...

hrmmm dah puas ler tu naik basikal dia...

hahh diaorg ni lah peneman setia kitaorg kalau time keluar beriadah............

hurmmm agak penat juga la seharian x henti2.last badan sengal2 ubat dia kena steamboat panas2 untuk dinner mmg hilang habis sengal badan,itu jer la ubatnya kalau seharian kepenatan...apa lagi balik rest sekejap lepas magrib jer drive g Keramat AU3 Jaya Jusco pekena staemboat kat Johnny...mmg tempat yg selalu aku pergi kalau nak makan steamboat....murah,tempat pun ok...ala biasa ler dah berkeluarga nak makan pun kena fikir keselesaan untuk anak2,kalau setakat aku bedal jer kat mana2 pun....

Hahhhh mmg busy minggu ni bak kata busy dgn family dan juga busy dengan kerja,tapi gagahi jua update blog walaupun semalam dah update,sbbkan dah cakap so nak x nak update juga la...

selalu cecah pukul satu pagi kalau update kini ler jadinya,tapi xper janji happy kan,so lepas ni try maintain 2 atau 3 hari update balik macam bulan puasa haritu....apapupun tunggu dan lihat jer lah....

Hahhhh mcmana dgn hari kauorg kat tempat kerja harini,meletup x dengan cerita2 kenaikan harga minyak..ada yg kena sumpahan x?apapun x per la naik atau tidak tetap kena kerja keras...kan...


PS:jika sentiasa besyukur insyallah semuanya dipermudahkan olehnya.....



Tuesday, September 3, 2013

Makan-Makan,Bukan openhouse pun..

hurmmmm time masing2 org dok sibok hal minyak naik aku sibok dok edit gambar untuk update blog ni,semalam terbongkang depan tv gara2 nak update blog tapi aku yg pergi dulu,panas juga laman muka buku sekali jengah mcm2 ada status,siap dgn aku2 pun taruk juga status hehehehe mana x nya saja nak meriahkan keadaan,naik tetap naik minyak walaupun 20cent,ramai org beratur kat petrol station mlm ni...besar ertinya kadang2 20cent caya x?hahhhh ok kauorg tgok yg mana ada family ada anak2 sekolah ok mlm ni keluar beratur isi minyak penuh2 berliter juga kan so mesti jimat 7-8 hinggit juga la kalau dah berliter2,duit poket anak2 sehari 4 hinggit,esok kauorg bagi lagi tambah 7 hinggit yg mana kauorg dapat jimat mlm ni,apa jadi agak2nya?senyum lebor sambil nyayi lagu duit den bertengket tengket...cium,sayang kauorg x henti2,siap g sekolah cerita kat kawan2 dapat duit poket lebih,baikkan abah kau,kauorg happy tgok anak senyum,happy,apa perasaan kauorg?priceless kan...opppppss ala sekali sekala jer kot?hah sekali sekala la yg buat anak kauorg tu senyum lebor....yop aku dulu ke sekolah 20cent jer tau bekal x pun paling banyak 50cent...tu pun terlebih guna siap balik naik bus hutang lagi tuhhh...kadang2 benda kecik tapi besar maknanya....hahhh try tgok laki kauorg lupa anniversary kahwin tgok...bagi diaorg boleh cakap lupa,sorry x ingat maaf ler....aiiii buat darurat berminggu-minggu jadinya kang hahhhh...kerana perkara kecil yg kita ingat kecil..kadang2 besar ertinya

Ahhhh nak cerita pasal makan-makan laaa,hari isnin biasa ler aku cuti,ni cerita minggu lepas ok,lambat update,busy dgn kerja campur jalan2 makan rumah kawan2....hari ni pun mmg busy dgn mcm2 kerja,esok jer aku update ok,ni pasal makan2 kat rumah mak buyung ler ni,sekali dia x dapat beraya time raya haritu disebabkan kakak dia masuk hospital nak bersalin dia pun sibok bawa mak dia ulang alik tgok kakak dia sekali nak balas dendam ler ni dia siap buat makan2 last nak datang beraya rumah aku,apa lagi kena ler aku masak,nak penuhi permintaan org mengandung nak x nak relakan jer.....1st ingat masak nasi tomato,ayam masak merah dgn rendang sekali hari cuti pun banyak kerja last2 pukul 2 lebih dah dekat pukul 3 baru betul2 free dgn penat lagi,biasa la aku lepas habis semua aku shopping barang2 keperluan dapur tu yg sampai dekat pukul 3 tu,last minute tukar menu aku masak simple jer...Spagehheti marinara,fish finger,beli lemang,rendang,buah,ice cream,bancuh juice bedal balance kuih raya dgn kacang,muruku itu jer aku hidang....fuhhhh ramai ker,sedap ker ahhhhh ramai x ramai sedap k x janji on....ala sekadar kawan2 aku jer yg datang 3 4 org,mak buyung punya pasal,kalau x hurmmmmm alamatnya jgn harap ler...hah diaorg ni jer mana ada muka2 lain kalau kawan2 aku....biasa ler kalau betul2 buat openhouse tumbang aku,tapi ini bukan openhouse pun just makan2 realisasikan impian ibu megandung cewahhhhh....

 hahhh mmg x ramai sangat pun.....ala muka2 biasa yg selalu aku bubuh gambar dalam blog aku..

 aiii muruku dgn kacang jer taruk?kata masak spagehheti bagai la....maaf ni pun teringat nak shoot..dok sibok melayan aku biasa ler time diaorg makan ni ler aku dok kemas dapur sambil melayan...

Auncle Joe.....org kuat yg sponsor Asyraf...

melayan buah,org kata cuci mulut...sungguh ker?try tgok lepas makan jgn cuci mulut dengan air.

Auncle Ucop...teman seperjuangan dlm bidang masak memasak aku time kerja hotel dulu.

hahhh ni lah hero mlm ni sbb siap makan bertambah2 spaghheti yg aku masak.....suami mak buyung.

kegembiraan buat anak aku juga sbb bila org ramai dia makin suka ada org yg selalu temankan dia.

lepas makan semua lepak sembang2...kelihatan artwork terunggul dari Asyraf anakku.

hahh mak buyung mengunyah muruku sambil layan tv dan berborak setelah kekeyangan


hahh ni dia makan sambil bersembang...sengaja aku shoot hahhahah mmg kau dah kena mak buyung...gambar meletup yg buat kitaorng gelak ramai malam itu...

best katanya dapat makan kenyang....hurmmmm lawa gambar kat atas tu katanya juga..oiii isteri kesayangan kau kot.....

melabuh buntut selepas kekeyangan katanya.....thanks zul for free food..lain kali masak lagi(dalam hati)

duduk melayan perut kekeyangan....best juga kalau kerap dapat makan2 lepak borak dgn member2 mcm ni..thanks zul..lain kali masak lagi ok,aku mesti datang punya.......

hahhhh last aku ingat tu ler makan2 terakhir untuk bulan ni,sekali ada lagi hari selala haritu dekat rumah kawan kitaorg yg mana aku x jemput haritu...hahhhh nak juga dalam perut dok tunggu masa nak meletup tu mak buyung buat openhouse hari sabtu ni....makan lagi ler nampaknya....

Bagus kan kita kat Malaysia serba senang dan mudah...makan,berhibur..melepak...dan mcm2 lagi..syukur dgn apa yg kita dapat dan perolehi harini ini...

Hahhh harini isnin mmg mcam2 aku buat dari awal2 hantar anak2 sampai ler lewat mlm dok update blog ni..lewat malam ker dah pukul 2.30 doh...nak sambung tulis k?nak cerita apa?panjang lagi k?ahhhh tunggu jer mlm esok aku update nak tunggu,nak baca?ok jer x nak pun ok jer....

PS:Kadang2 perkara kecil itu lebih bermakna dari yg besar jika di fikir2 kan dan kena dgn caranya dan pengertiannya......renung-renungkan lah selamat beramal..

Yak Yak Yeaayy....Thank You Nuffnang.

 Yak Yak Yeaayy.. Yak Yak Yeaayy.. Aku tanya ni?awat hang seronok sangat? Mana tak seronok,dapat 2 tiket FREE.Nuffnang belanj...