Monday, November 24, 2008

Malay Resipe, Nasi Ayam - 1

Bahan-bahan Nasi
kayu manis
bunga lawang
bunga cengkih
majerin(Planta)
serbuk kunyit(pewarna)
beras
kiub pati ayam knorr

garam

1. Panaskan periuk masukan bunga cengkih,kayu manis,bunga Lawang,serbuk kunyit dan majerin tumiskan sehingga naik baunya 2.Masukan air panaskan sehingga mendidih,masukkan garam dan kiub ayam secukup rasa dan beras(sukatan air seperti masak nasi putih biasa)



Bahan-bahan ayam

ayam
sos tiram
kicap pekat

garam
lada putih


1.Perap ayam dengan sume bahan bahan diatas selama sejam
bakar ayam tersebut


Bahan-bahan sup
leher ayam
kaki ayam
daun sup

kiub ayam
garam
ajinomoto
sup bunjut
bunga cengkih
bunga lawang

1.Tumis bunga cengkih, bunga lawang,
2.Masukkan air, masukkan leher. kaki ayam,
3.Last (perasa) ajinomoto, garam dan kiub ayam


Bahan - bahan cili
cili merah besar (20 biji)
bawang putih (5 ulas)
cuka

air Secukupnya
garam

1.Blande semua bahan diatas sehingga pekat.
2.Masakan sehingga mendidih.
3.Masukkan sedikit garam.
(Rasa terpulang untuk masin atau masam).



Bahan - bahan sos kicap

kicap Cair
bawang putih
minyak Bijan (Sedikit)

1.Masakan kan kicap cair dengan bawang dan sedikit minyak bijan.

KEM SG PAUH CAMPING SITE.. CAMERON HIGHLAND II

hurmm sudah semuanya kuca lembe dibuatnya gara2 nama tak ada dalam list time nak masuk camping site ni. Time sampai tu aku memang buat sela...