Bahan-bahan Nasi
kayu manis
bunga lawang
bunga cengkih
majerin(Planta)
serbuk kunyit(pewarna)
beras
kiub pati ayam knorr
garam
1. Panaskan periuk masukan bunga cengkih,kayu manis,bunga Lawang,serbuk kunyit dan majerin tumiskan sehingga naik baunya 2.Masukan air panaskan sehingga mendidih,masukkan garam dan kiub ayam secukup rasa dan beras(sukatan air seperti masak nasi putih biasa)
Bahan-bahan ayam
ayam
sos tiram
kicap pekat
garam
lada putih
1.Perap ayam dengan sume bahan bahan diatas selama sejam
bakar ayam tersebut
Bahan-bahan sup
leher ayam
kaki ayam
daun sup
kiub ayam
garam
ajinomoto
sup bunjut
bunga cengkih
bunga lawang
1.Tumis bunga cengkih, bunga lawang,
2.Masukkan air, masukkan leher. kaki ayam,
3.Last (perasa) ajinomoto, garam dan kiub ayam
Bahan - bahan cili
cili merah besar (20 biji)
bawang putih (5 ulas)
cuka
air Secukupnya garam
1.Blande semua bahan diatas sehingga pekat.
2.Masakan sehingga mendidih.
3.Masukkan sedikit garam.
(Rasa terpulang untuk masin atau masam).
Bahan - bahan sos kicap
kicap Cair
bawang putih
minyak Bijan (Sedikit)
1.Masakan kan kicap cair dengan bawang dan sedikit minyak bijan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
PETUA UNTUK KEKAL MAINTAIN KETIKA MCO COVID 19.
Assalamualaikum dan selamat berpuasa semua. Oleh kerana buat masa la ni ada yang tak bekerja dan bekerja dari rumah dalam tempoh Pe...
-
Aaahhhh tertanya2 k?kenapa kat sini?xder ker hospital lain selain sini?lagi satu juah tu dari Bandar Puncak Alam ke Pantai Medical Ampang ...
-
SILALIMA. Berbalik empat lima tahun lepas first time tengok guesthouse ni aku dah tertarik. lastly kali ni aku check in juga,lama dok ak...
-
Entry ni aku dah tulis dan post,sekali lupa save habis hilang...punya la penat mana xnya banyak yg aku karang sekali post2 hilang adoiiiiii....
3 comments:
wow...cam bes je ni korie. nanti try la masak kat ampang mesti lagi bes
masak kat ampang...!!
hoh
nyesal bukak b4 lunch
watashi sgt laparrrrr
Post a Comment