kayu manis
bunga lawang
bunga cengkih
majerin(Planta)
serbuk kunyit(pewarna)
beras
kiub pati ayam knorr
garam
1. Panaskan periuk masukan bunga cengkih,kayu manis,bunga Lawang,serbuk kunyit dan majerin tumiskan sehingga naik baunya 2.Masukan air panaskan sehingga mendidih,masukkan garam dan kiub ayam secukup rasa dan beras(sukatan air seperti masak nasi putih biasa)
Bahan-bahan ayam
ayam
sos tiram
kicap pekat
garam
lada putih
1.Perap ayam dengan sume bahan bahan diatas selama sejam
bakar ayam tersebut
Bahan-bahan sup
leher ayam
kaki ayam
daun sup
kiub ayam
garam
ajinomoto
sup bunjut
bunga cengkih
bunga lawang
1.Tumis bunga cengkih, bunga lawang,
2.Masukkan air, masukkan leher. kaki ayam,
3.Last (perasa) ajinomoto, garam dan kiub ayam
Bahan - bahan cili
cili merah besar (20 biji)
bawang putih (5 ulas)
cuka
air Secukupnya garam
1.Blande semua bahan diatas sehingga pekat.
2.Masakan sehingga mendidih.
3.Masukkan sedikit garam.
(Rasa terpulang untuk masin atau masam).
Bahan - bahan sos kicap
kicap Cair
bawang putih
minyak Bijan (Sedikit)
1.Masakan kan kicap cair dengan bawang dan sedikit minyak bijan.
3 comments:
wow...cam bes je ni korie. nanti try la masak kat ampang mesti lagi bes
masak kat ampang...!!
hoh
nyesal bukak b4 lunch
watashi sgt laparrrrr
Post a Comment