Tuesday, May 28, 2013

Monday Blues.....kalau dah ketentuan

Hurmmmm monday blues ker?mana xnya org kerja aku off tentu la blues..hehehhehe macam biasa dan kebiasaan cuti mmg x lekat kat rumah dan x dapat nak lekatkan diri pun...hurmmm buat apa? mlm tdo lewat pagi tetap kena bangun awal..
Abg esok banyak kerja tdor ler,katenya bini aku....ternganga juga aku kerja apa yg banyak sgt tu selain appoitment aku dgn doktor gigi,pagi-pagi isnin ni..rupe-rupenya dah disiapkan aku dgn list shopping barang rumah nyer yop...ala cuti pun bangun awal kot,hantar anak,sarapan then hantar wife....ala ala bestnya g hantar wife...hurmmm best la sgt hantar sampai lrt jer kot hehehhehe...nak bestnya hantar sampai office baru best kan sayang kan.....

10.30 macam biasa g buat gigi aku yg mmg dah hampir2 lupus dah ni...nasib baik awal pagi,dapat save time sbb sampai jer xder org lagi....kedebuk kedebak siap ambik acuan nak buat gigi palsu la apa g.....aii rasa dah tua sebelum waktu ni hehehehhe
Siap jer apa g terus g teseco ler nak clearkan shopping list yg mmg bini aku prepare untuk aku setiap hujung bulan.....boleh tahna banyak barang2nya 45 minit kerja kutip barang jer...pastu time bayar ternganga juga mana x yer x pernah2 mcm ni dekat 5ratus juga la...hurm mana xnya sbb bini aku tulis nama barang jer x tulis kuantiti..apa g aku balun jer la...part best..JUNK FOOD xder kuantiti PILIH IKOT SUKA HATI..then barang2 keperluan anak aku bedal beli double saiz hurmmm main sedap ambik mmg la....itu la aku kalu shopping...siap beres dekat kul 12 balik rumah..
Bajet 2 3 hari dah nak g PETRONAS GALLERI tgok exchibition PHOTO AWARD hujung bulan may sampai hujung bulan june..mmg x lepas peluang nak pi..

 Galleri Petronas merupakan galleri seni kontemporari yg ditubuhkan pada tahun 1993..photo dari hakmilik KL PHOTO AWARD 2013.
           
sekali balik wife call,tengahari ajak g OU pass laptop kat office,sbb laptop dia dok buat kerja balckout hehehhehe.
Siap janji pukul 2.30 jumpa depan Uni glo..mmg ler aku dah bajet elok2 last kena rushing sikit ler...sekali rushing punya pasal....sampai area Kg Pandan jalan mmg jam,aku pulak rushing,hangin dah dtg...x pernah jam mcm ni,rupanya cuti sekolah..nak u turn...fikir layan jer la..last camner ntah x leh tahan aku u turn juga..depan tgok mmg clear giler doh..sekali u turn gedebong melayang berterbangan dah macam superman mamat yg tunggang ex5 tu jatuh...aku ala mcm biasa ler dok dlm keta nak jadi apa...keta dah blok jalan,uturn nak bagi habis...driver kereta yg sehala dgn aku mula2 tadi siap terpekik terlolong marah aku,ingat aku nak lari ler,india siap turun kereta tahan aku....oiii kereta blok jalan kot..nak aku parking atas jalan k?sekali turun mmg mulut aku x henti2 minta maaf yer la salah aku kot tempat xleh u turn aku bedal u turn,takot lambat punya pasal...

Sekali koyak rabak juga la pakaian mamat tu,motor mmg out juga la,helmet rosak,mud gard moto patah,batang gear patah,tempat peminjak patah..mmg x leh naik terus doh...tanay nak buat canmer?dia ajak deal..g kedai pomen x pun senttle situ..dia nak 400 ratus 1st last tgok helmet rosak juga dia bedal aku 500 ratus .naik kereta bukbukbuk bunyi nya..hurmmm turn tgok tayar depan kanan bocor sebesar penumbuk,mana xnya tu tempa peminjak motor tercucuk kat situ mana xnya bocor..alamak tayar baru jer tukar bulan lepas...sekali masuk tayar spare bukbukbuk turn tgok,alamak angin xder,xkan bocor kot..nasib kedai dekat..g tukar,punya la lambat sampai aku siap ajak budak tu g makan lagi,aku payung ler hurmm rasa bersalah x habis g kot. baru tgok bumper kereta aku calar balar siap terkopak kena suruh pomen pasang,tapi calar tu yg buat hati gundah tu..bang kena lagi lagi braper sen jer 2ratus hurmmm mmg hiba juga la..tawakal dan redha jer la....nasib baik x bedal beli lens duit simpanan aku kalau x hurmmmm teruk juga la.

Jumpa bini cerita semua,dia tgok aku kesian juga la.mana xnya gaji x dapat g, sekali dah keluar banyak...
Sampai OU dia g office aku mmg window shopping ler heheheh aku ni mmg kaki shopping....siap target semua..dia siap kerja..g makan pastu apa g ada jer benda aku nak beli walaupun dah diberi amaran keras oleh bini aku,XDER SHOPPING KAIN BAJU until raya..hurmmm sambil makan tadi aku dah cakap ayat bagai dah..cair gak..siap g try lepas makan apa g rembat jer....mybe sbb rasa duit dah keluar,alang2 geram juga la kot..

        patutnya sekali rembat 4 helai,tapi sayang sehelai lagi out....mmg aku suka shopping ni jer bulan ni dah 5 helai aku bedal beli baju saja...ala sekali sekala kot mybe kauorg ingat mcmtu....tapi x hehehhe sbb tiap2 bulan aku beli baju,pakai yer kadang2 hehehhe bini aku mmg bising sbb dalam almari belambak2 kain baju..tebiat aku dari dulu...

hah ni bini aku yg punya..alih2 aku pun bedal juga..shower cream degn perfume..asal Body Shop ada sale mmg dia akan beli....best..wangi katanya....mak,ayah dah dapat...kalau shopping mesti ingat untuk anak-anak juga...

hah selalu main kat Ipad jer..kali ni beli yg real punya...mmg happy habis dia dpat blok2 ni..boleh cabut dan masukkan megikut bentuk/jenis kenderaan..aku x tau nak panggil apa dah...

hah siap belikan 3 lagi..Abjad,binatang dan kenderaan...lepas balik taska..suruh check dlm bag,sekali buka mmg senyum lebar,siap tunjuk2 suruh bukakan lagi....puas juga la nak tdo..dapat benda baru katakan...

Sambil tu Amani dok tgok jer gelagat abg dia bila dapat mainan baru...sian dia ,nak beli tapi x boleh main2 apa2 g..xper nanti2 Amani yer..cepat2 besar..kang ayah dgn mama belikan...

hurmmm..apa la abg aku ni....xper2 nanti besar Amani pun boleh dapat....
mmg excited kalau dah dapat benda2 macam n.......


Amani Izara...3 bulan setengah..kepandaian..gulingkan badan,meniarap dan jatuhkan badan dari tilam...
seorng baby yg dimanajkan oleh penjaganya.......

Hurmm balik mmg penat..mandi2 siap terbonkang juga la sampai pukul 10,bangun bedal makan tgok tv jap then mmg terpikir nak update blog pun hah ni dah dekat pukul 2 pun masih menaip lagi...

Lagi satu plan nak bangun awal try g jogging,jogging entah kemana....ingat nak practice shoot gambar sekali banyak kerja pulak.....plan awal pagi shoot gamabr bunga,natural light dari pintu mesti cantik..last hurmm mlm juga aku shoot simple2 jer..ala bunga yg diaorg habis setup untuk baby shower punya party diorg bagi aku bedal la..sapa bagi hurmmmm Jeslina Hashim yg bagitau tau,class gitu..ala dia party planner kot..last dari campak baik dia bagi org....kan....kot dia tgok aku handsome sikit kot hahahhaha perasan nak manpuih...

lawa juga kan aku cucuk bunga..hehheheh ada experience kot pasal gubah mengubah ni.....ala kalau setakat nak beli bunga fresh tu campak kat aku mmg aku boleh senttle punya....

Hurmmm apa mcm kauorg punya Monday Blues ok?hurmm apapun thanks kalau dok layan bebel aku yg panjang berjela ni....hah dah pukul 2 x reti2 nak tdo g zzzzzzzzzzzzzzzzz

PS: Apapun yg mendatang tentu ada hikmah disebaliknya,x hari ni,esok atau lusa atau bulan depan atau tahun depan pasti akan datang hikmahnya.....tawakal,berserah dan fikit positif..motivasi sumber dari PHOTOGRAPHER suami isteri yg selalu aku follow via fb.LOOK IT LOVE wedding,maternity,engagement.potrait Photography...

Saturday, May 25, 2013

WESAK DAY......dah biasa public atau x,sama sahaja..

Wesak day?public holiday k?ada yang kerja,ada yang berniaga ada yang bercuti g jalan.

   Pandai marketing MC,DONALD taruk benda baru diorg kat tempat order drive thru tu.nasib baik anak lelaki,kalau pompuan mmg dah kena dah aku dgn dia "HELLO KITTY" lagi tuh...

Dah lama dah,dan biasa dah kalau public holiday jer kebanyakan org senang hati,kenapa?yer la dapat cuti,duduk rumah x pun g jalan2.Jalan-jalan k?mana cukup sehari jer public kot.
sehari cakap kau!public hari jumaat kot so Sabtu,Ahad kau buat apa kerja k
tgok bini aku asal cuti Public kena jumaat atau isnin mmg best dia relax sakan dari stress tempat kerja,tapi dekat rumah tetap banyak kerja juga....

Aku dah biasa la public dgn x public sama jer sbb bidang kerja aku,tapi kalo public ni penat sikit ler sbb time2 macam ni ler Restaurant penuh sesak....wah class kau nok dah ada restaurant,banyak ler kau,telur ada ler kau nak,Restaurant tempat aku kerja ler..eleh rupa-rupanya kerja kat restaurant jer,apa class,mmg xder class pun hahahhahah sekurang-kurangnya rezeki yg halal kan kan....bukan apa,kalau kutip tin sampah2 terbuang pun dipandang mulia oleh allah sbb dia boleh g mencuri,merompak dari buat kerja tu,tapi dia pilih kerja tu sbb rezeki halal...(cuba la kita ubah pandangan kita terhadap apa yg kita lihat,pandang,fikir elok2)

Wesak day,mmg teruk kena dikerjakan mana x masuk kerja pukul 9 pagi nak x nak pukul 2 3 baru slow down order masuk,tu pun masuk x henti2 sampai pukul 7,lepas tu x tau ler kot2 malam busy sbb pukul 7 lebih aku dah balik..x larat nak tunggu sampai closing doh,esok full day kat tempat kerja lagi...ni pun malas nak tulis entry baru,gagahi juga sbb dah nak jadikan tabiat aku dlm 2 atau 3 hari mesti update blog ni...

Balik rumah..tgok muka anak sambut aku kat pintu grill sampai panggil ayah-ayah,sejuk hati,hilang penat aku....rest,relax jap,tanya bini aku dah masak k blom,katanya x lagi just masak untuk Asyraf dulu..apa g aku ada peluang  ler nak makan benda merapu,makan luar,sbb mmg bajet time kuar kerja lagi...sekali aku suruh dia x payah masak,sbb aku suka hari cuti mcm2 ni lebih baik bagi bini aku rest sikit,penat seharian kot jaga anak2,basuh,kemas umah...ooo macam2


ooo fenat tau....so apa g nak kluar makan best2 agak lewat sikit dah,sbb inga balik pukul 5 tapi sekali pukul 7,bukan apa xkan xder org nak kerja nak main belah balik awal2 kot....

So xder pilihan apa g tambahkan berat badan ler dgn lemak,kulit dan segala bagai aku ajak g drive true MC,Donald la apa g...

Kalau kat drive thru selalu macam ni ler situasinya...

Pekerja: Aslkum selamat mlm,selamat dtg ke mcd.

Aku: wsalam,selamat malam

Pekerja: Nak order apa?

Aku: bagi saya ayam mcd 1 set,besar,air tukar milo
ayam mcd ala carte 1,pastu Double smoke bbg beef 1..

Pekerja: itu sahaja?ada apa lagi?
Aku: dalam hati,punya la bagus marketing strategi dok ada..

Pekerja : Rm 30++ bayar di depan...

Aku: dalam hati,yer la xkan nak undur kereta g bayar kat belakang kot

Hahhh ni mmg selalu keluar dari mulut aku kalau g drive thru..."nak hutang boleh"

pekerja mesti tersengih senyum bila time aku g nak bayar aku siap tanya sekali lagi...
bukan apa just nak ceriakan keadaan jer....


set ayam mcd,ada air (tukar milo)frecnh fries ayam 2 ketul..french fries sah2 x leh makan sbb Asyraf reserve,dia kalau bagi dua bungkus pun boleh habis,asalkan frecnh fries ok......




Apa yang aku order?hahhh biasa jer satu burger Double smoke bbq beef,satu ayam mcd set punya, ayam ala carte dua ketul air mesti tukar ke air milo itu mmg wajib,sbb bagi aku banyak2 milo yang aku minum kat mana2 pun milo kat mc,d mmg yang terbaik..hah saper nak makan tu,ala aku biasa la sekali bedal ayam dua ketu pastu burger satu masih ok lagi banyak tempat boleh diisi lagi hehehheeh..kalau dingatkan dulu2 tabiat makan aku lagi menakutkan,sbb kalau aku g mamak makan nasi kandar mmg makan bnayak pastu dah siap aku boleh order mee goreng mamak lagi untuk bedal,sampai kadang2 kawan2 aku pun boleh cakap aku makan kuat,nak wat camner habitat camtu kan....sampai sekarang ni pun boleh dikatakan mcm tu juga suka makan hehehehhe..tapi buat masa ni x bulat2 lagi kot...

Ala mamat ni makan mcd pun nak bagitahu....eeeehhhh ehhhhh aku punya blog ok,aku yg tulis jgn marah erkkk bukan nak bagitahu makan mcd,ala bukan la hebat sgt pun kaurog pun boleh makan sampai muntah kot....saja nak tulis blog biasakn diri tulis dalam lingkugan 3 hari satu blog tu jer....kau nak baca,xnak baca aku x paksa nok........ni pun gagahi jer...


PS:bagus tulis/atau menulis dari bergossip benda yg belum tentu hujung pangkal yg akhirnya menambahkan berat dosa ehehehehheh..sekadar renungan bersama..

Thursday, May 23, 2013

Bak Kata Selagi Hidup,Kerja-Kerja kerja.......bukan merungut cuma keluarkan rasa tension sedikit....

Hurmmm bak kata kita ni selagi hidup kerja-kerja kerja.....habis x kerja kan mis sgalanya...
Bukan nak merungut cuma dah kepenatan sikit kebelakangan ni,yer la mana xnya aku ni rasa mcm berumur sikit kot hehheheheheheh kerja dah macam bangla akhir-akhir ni mana x nya 9 pagi hingga 9 mlm dah tu rest mmg xder,x pun 10 jam kerja....tapi dalam penat kerja anak2 dgn bini tetap aku ingat kat diaorg bawa g jalan kluar makan biar anak2 rasa happy. rasa x asyik dok mcmtu jer rutin harian...
Hari isnin cuti,tapi x duduk diam juga aku...
Mana pergi?hah 1st g Pudu Plaza buat apa tu tempat tercorot jer,hah sebenarnya kat sini la kitaorg sesetengah org yg gilakan camera gadjet cari barang baru mcm Lens,camera body,tripod dan macam2 lagi ler berkenaan DSLR CAMERA punya part....

2nd aku ronda area maju junction biasa ler g pertama complex,mcm biasa jalan2 tgok apa yg boleh beli kat sana...xder apapun yg beli walaupun sale kat SOGO tu(Melayu Shopping Mall)...mana xnya kalo kat Sogo tu 85% org melayu yg shopping sana..mmg ramai ler walaupun pukul 2 time tu,dah tu ramai disbbkan org saja suka2 jalan dlm nak2 stock abg,pakcik makcik yg kerja area tu sekali rest x tahu nak masuk awal......haiihhh tu jer yg aku buat seharian...

Petang rest jap dlm pukul 4 lbih selepas balik dari MAJU JUNCTION,tunggu bini aku g pick up dia then balik rumah siap2 g ambik anak keluar g makan...selalu kalau keluar makan time2 aku cuti jalan-jalan cari makan area shopping mall jer...sambil cuci mata,otak,bagi anak2 happy...seminggu sekali mmg mcm ni kadang2 seminggu cecah 3 kali pun ada...

     Kebiasaan jalan2 di KL ni kalau dalam lingkungan masa org balik kerja diantara pukul 5ptg    
     hinggalah 8mlm,kadang pukul 9 masih berlarutan dijalan2 yg tertentu...

     Kadang2 puas juga la nak sampi kat tempat yg nak dituju......perut dah mainkan nyayi 3 4 buah lagu pun x sampai lagi........

Mkan dekat mana?selalunya hari cuti aku pergi tempa yg ok sikit la,bukan selalu pun seminggu sekali jer tu pun temapt yg org cakap x mahal ler tempat selalu kunjung untuk makan kebisaanya mmg yg ni jer senarai dalam kepal hotak aku,kadang2 bini aku yg setting bagi berubah tempatnya....NANDOS,JOHNNY,KENNY ROGER,SUSHI ZANMAI,PLAN B,BIG,CHILLIS..hah ni jer tempat kebiasaan dalam sebulan tu,yg paling kerapnya Nandos dgn johnny ler.sbb aku suka makan benda panas2 so JOHNNY  la sbb dia serve Thai steamboat,Nandos sama juga sbb aku suka rasa sos dia yg mmg sedap dari Garlic sauce dia sampai ler yg mmg extra2 hot tu.....

Minggu ni layan kenny sbbnya 2 hari sebelum tu dah pergi nandos katenya,ni semua bini aku ler last2 tukar plan,akalu aku johnny jer hehehhehe....
Apa la yg best sgt makan kat tempat2 macam ni?last kena buang jadi %#&%^%^& juga..
Bagi aku patut kot sbb kerja keras,cari duit,kadang2 mmg patut enjoy food kat tempat macam ni yg x semahal Alexis,BIG,Plan B dan sewaktu denganya la...kalau ikot aku nak makan ayam dgn side dish dia aku lebih prefer Nandos,kenapa nak tahu?jap layan dulu gambar kang aku cerita....

hah tgok dah kebiasaan dia atas meja pun dia belasah merangkak......wife dok sibok dengan baby,dia pun sibok juga siap merangkak lagi nak lihat baby dia......

                                 
 Dahaga sangat ler tuuuu......selalu mmg kesukaan dia minum ICE LEMOND TEA....ice seminggu sekali jer bagi dia lain    banyak minum mineral ataupun air suam.....

1/4 chicken serve with 3 side dish...choice of mix fruit,mash potato and macaroni cheese

 1/4 chicken serve with 3 side dish...choice ofmix salad with thousand island sauce,rice and mash potato

Hurmmm banyak beza dgn Nandos kalau nak ikotkan walaupun dua2 ayam...hah try tgok ni ikot pandangan aku ler sbb aku suka yg tu mesti la aku cakap ikot aku....

 AYAM....
NANDOS: Ayam sedikit kering tapi taste mmg sedap
KENNY: Ayam sedikit basah dalam sedap tapi kurang rasa...
mmg aku pilih nandos sbb ada taste...

 SIDE DISH..
NANDOS: Side dish lebih bagus dari Kenny tapi just bagi 2 choice untuk setiap portion
KENNY:   Side dish kurang sikit rasanya,tapi bagi 3 side dish untuk setipa potion
 Segi rasa nandos agak sedap,dari segi cos kenny menjimatkan...dapat 3 side dish berbanding nandos.

Minuman lebih kurang sama....

prefer Nandos untuk rasa yang lebih enak walaupun kena bayar lebih sikit berbanding Kenny..

Layan lebih kurang x boleh nak lama sbb mmg niat dan selalu kalau datang sini Jusco AU3 KERAMAT mmg aku bawa Asyraf g layan mainan dia seperti biasa....
Apa lagi g bawa main kereta dia ler.....mmg dia suka sangat kalau berkenaan dgn kereta ni...

  Haahh siap bergambar dulu bila bagitau nak ambik gambar.....muka ada senyummmmm

        Warna merah juga jadi pilihan......effect dari film CAR yg kerap dia lihat,buku,film baju......

                                               ambik berkat....kereta kecil yg selalu ada dlam poket.........

                                            memang dia enjoy.....senyum jer...
                          alamak cermin ni kecik sangat ler..................


selalu dia mmg x payah nak bagitahu dia kat sebelah mana tempat sbb dia dah boleh ingat dah,kadang2 kalau datang awal,aku mmg elakkan lalu sini dulu kalau x puas la dia nak main kita kena tunggu..
Selalu aku bagi dia naik sekurang kurangnya 3 kali pastu bila dah ajak cepat jer kalo x puas main susah ler sikit budak2 mana pun mmg mcm tu......sekali main 3 hinggit tu biasa 10 hinggit mmg habiskan tang ni...ala kita dulu serba serbi nak tapi xder and x dapat apa salahnya bagi anak2 yg rasa....

Puas main?senang jer aja balik laju jerr....sambul aku dgn bini jengok masuk kedaipakaian ala bagai sempat g dia rembat belon pastu xnak tinggalkan balik...nasib baik owner kedai bagi..kalau x puas juga la dibuatnya...dengan senang hati jalan balik xpayah nak risau dia buat perangai....nak ajak  dia balik teruk juga la kalau dia xnak balik...

hahhhh puas hati rembat belom,balik pun senang jer hati dia.........


kebisaan boleh bawa balik belon ni dia mmg seronok tapi tu la bila sampai kat rumah bukannya nak main sangat pun.......

Dan seperti kebiasaan bila balik dari mana2 bini aku mesti tanya,Abg boleh x bawa sayang g ronda2 KL aku apa g naka x nak mmg bawa diaorg masuk KL sekejap pusing2 then balik.......tu jer mmg dah jadi rutin mingguan...apa nak buat duduk kota batu mcm tu jer tambah dengan kerja2 memanjang di saiang hari dan cuti pulak x sama dengan bini aku.....apapun janaji ada waktu terluang bersama....



PS: Apakah ertti kegembiraan dan kepuasaan bagi anda semua?WANG? Itu hanyalah kepuasan berunsur sementara sahaja berbanding senyuman,kegembiraan anak2 isteri disisi,dan masa yang diluangkan bersama anak-anak dan isteri,bukan ister-isteri ok......

Monday, May 20, 2013

Recipe Mee Curry VS Virgin Mojito ..........kedatangan sahabat baik isteriku...


Hurmmm harini kawan2 bini aku nak mai melawat baby Amani Izara,depa ni kawan baik masa dekat u lagi,part bestnya semua kawan2 bini aku,aku kenal.Sebelum kahwin lagi,dia pun serupa kenal kawan2 aku,kadang2 tu ada kawan2 aku yang dia xkenal langsung pun ada...

Dari kiri: Amani Izara,miss ANA,Asyraf Iskandar,miss Adjlea,Mohaiza Mohamad(biniku)

          Kekok....ambik berkat....doa2 harap cepat boleh makan Nasi Minyak...

Amani Izara dah nak masuk 3 bulan,cepat sungguh ehhh....ala auntie ADJLEA ni suka nyakat org laa.

              Hurmmm mmg best kalau siap ada org asyik dukung dia......kan auntie ANA kannn hehehheh

               Malas aku nak layan ayah aku ni shoot2 gambar....

Depa nak mai umah siap buat special request lagi suruh masak dinner atau lunch.
Aku masak dinner la,sbb siang kerja.
Kerja pun dah dekat nak sama dgn bangla tiap2 hari paling kurang 10 jam kalo rajin 12 jam ler..

Tiap2 ahad kalau boleh balik awal,harini (Ahad) balik awal la sbb nak masak kat depa,masak apa?ala masak biasa2 ja asal boleh telan kan,aku pun bukan pandai sangat bab2 masak ni
so mai idea masak yang sempoi dan senang,senang x senang juga la hangpa try tengok la senang k?

Mee Kari Ala Konjo...tgok nama pun dah special kan,ikot suka aku la,aku masak aku taruk ler nama...hah ni dia tgok nampak sedap x?Presentation kena nampak best sbb kalo tgok pun dah nampak terliur nak makan,kalau makan belum tentu sedap xpa,org bukan nak tau.....


Yang specialnya mee kari ni siap aku serve dgn ayaq special g,ayaq apa?ayaq cagq aiih bukan la, ni ayaq hangpa x leh dapat kat tepi jalan ehhh pasar malam pun xdak...hah ni dia ayaq dia VIRGIN MOJITO(halal version)...nama pun sedap ehh nak try buat ka?susah?dak ehhh.senang ja..kalau bulan puasa best ni pekena ayaq ni...



Hahhh ni dia recipe dia...VIRGIN MOJITO

-Mint leave
-air gula
-soda water(f&n).Ginger ale pun boleh
-Lime(limau nipis)
-Serai

cara-cara nak buat..

Tumbuk mint leave,masuk kan dalam jug,masukkan soda water,air gula secukup rasa.perah limau nipis tumbukkan serai dan masukkan..dah siap makesure ada combination rasa dari bahan2 dia..pandai2 hangpa la sejukkan dalam chiller 5 k 10 minit pastu minum la xkan tuang dalam sinki kot....


Punya pasai nak masak kat depa puas juga la aku pi beli barang2 yang nak masak.awat?nak juga ka recipe?

Bahan-bahan hiasan dalaman.

Sepeket Spaghetti(biasa mee)
Tauhu kering
Ayam
Fish ball
Fish cake
Kacang Panjang
Sawi
Tauge

Make up
-cili merah
-daun bawang
-daun soup

Di hiris halus-halus yer tuan-tuan dan puan-puan....

Bahan-bahan untuk kuah..
-bawang besar
-lengkuas
-serai
-bawang putih
-buah keras
-halia
-kunyit
-udang(kulit dibakar sehingga ranggup didalam oven)
-rempah kari
-santan pekat

Blander barang2 diatas kecuali rempah kari dan santan.panaskan minyak masak dan tumis semua bahan2 yang telah dibelander tadi sehingga menjadi masak dan pekat sehingga pecah minyak,masukkan serbuk kari masak sehingga naik bau yang mmg wangi la,masukkan air,ayam,tauhu tunggu sehingga mendidih masukkan perasa dan masukkan santan secukupnya dan masak dengan menggunakan api yang perlahan last sekali apa lagi bubuh apa yang patut balun la....dok tunggu tgok lagi

Dah siap masak sambil2 tunggu diaorg datang dok layan anak2 aku melihat Asyraf duk meriba adik dia sambil melayan adiknya..senang hati tgok kalau dah besar nanti pun dok pandai jaga adik dia...

      Kasih abang terhadap adik.....tolong baby sapukan air liur yang meleleh...

       sempat g tgok camera kalau bgtau nak ambik gambar....sambil tunjuk gambar BAS dalam ipad dia

                                                         HAPPY kids....mama mama tgok...

                                  urrrmmmm cayunk baby....

Pukul lapan dekat pukul 9 juga la depa sampai.
Sekali sampai aku keluar g ambik.
Depa x pandai sangat area kl ni,biasa la depa Tok Penghulu area Putrajaya katakan....
Depa sampai aku siap panaskan kuah dgn noodles sekali bagi depa makan dulu sbb dah agak lewat....lagipun tentu lapaqkan.....

Agak2 sedap x?xtau la,tapi sedap x sedap tambah juga siap bagi bawa balik g...
Memang best kalau masak pastu tgok org suka makan kita pun happy....thank buat miss Ana sbb mmg layan makan...orangnya kecik makan banyak pun badan x naik tu yg boleh layan,yang sorang lagi si Adlea hah dia mmg suka makan sikit jer.....apapun thanks sbb datang..

Pastu dok melayan sembang...layan anak-anakku sekali dengan bini aku dok layan sembang, sambil aku layan makan sorang2,bukan apa awai2 bagi depa makan dulu....pastu time aku,sorang2 best boleh belasah banyak sikit...



Dah dekat pukul 11 pun depa balik,aku kemas sikit,bini aku siapkan anak naik tdo,aku pulak hahhh apa g ni blog ni dok tulis entry baru sambil dok layan'SHERLOCK HOLMES' A GAME OF SHADOW...sampai la siap dan publish entry ni...

Esok monday blues,aku cuti,so selamat bekerja semuanya...tatata tititit tututu..

PS: Makanan yang terbaik,enak,sedap walaupun hanya berperisa garam sahaja,adalah masakan seorg IBU kerana dimasak dengan penuh kasih dan sayang...serta keihklasan...



Friday, May 17, 2013

Selamat Hari Guru..........Apa Sumbangan Anda Pada Hari Guru?

Hurmmm 1st rasanya masih x terlambat untuk ucap selamat hari guru pada guru2 diluar sana,semoga makin tabah dalam mendidik anak bangsa agar menjadi seorng yang berguna......Jika dibandingkan guru dahulu dengan guru sekarang,Guru2 sekarang makin banyak cabaran dalam mendidik anak2 murid...yer la mana tidaknya dengan tegnologi serba moden ni.....lagi satu murid2 sekarang kalau kena denda pandai balik report dekat mak dan ayah dahtu cikgu disalahkan,x macam time kita dulu2 kalau balik report jer lagi kena tambah ada ler..apapun itulah kerjaya seorg guru,kesabaran,kegigihan dalam menghadapi tugas dan tanggunjawab.........

Apa sumbangan kita pulak?x perlu besar sekadar mengingati keringat dan jasa diaorg dengan sekeping kad ucapan, atau ucapan ikhlas sudah mengcukupi dan dapat buat mereka tersenyum dipagi hari sebelum memulakan tugas masing2.........SELAMAT HARI GURU untuk cikgu2 semua...

Hah sembangan pasal sumbangan ni la sumbangan aku,pagi2 hari guru time hantar anak2 ke taska diaorg bagitau hari ini,JUMAAT akan di adakan jamuan hari guru so masing2 bolah bawa makanan untuk sambutan hari guru,so dengan sibuk bekerja semalam hari khamis sempat lagi selepas balik walaupun kepenatan mengharungi jalan sesak,x pernah sesesak semlam pukul 5 keluar kerja sampai rumah 7.30 selalunya pukul 6 dah sampai,balik terus mandi keluar ambik hero,heroin terus ke shopping mall beli barang2 untuk hari guru......

Seawal pagi bangun prepare,walaupun beli tapi prensentation kena la bagi cantik juga kan.....

              Strawberry untuk FRUIT SKEWER,boleh tahan besar...kena pandai pilih yg cantik2 untuk fruit skewer ni.....sbb kalo x kena cucuk nanti dia lembik.....

Anggur yang xder biji,pilih yang keras dan cantik.......

Sekurang-kurangnya empat jenis buah baru nampak cantik sikit...hah ni tengah potong Pamelo

Awal dah bangun untuk bersihkan buah dan potong Pamelo ni dengan nak cucuk sekali,boleh juga malam2 cucuk siap then masukkan dalam peti sejuk,cuma kalau last minute buat buah tidak cepat rosak...

                Beginilah kelihatan setelah di cucuk.......

     Buah boleh dicucuk secara selang seli untuk mendapatkan warna yang menarik....mulakan dgn stawberry dahulu....cantikan KAK TON kan.....


Final prensentation....gunakan Plate berwarna putih untuk naikkan seri,gunakan daun pisang yang di potong bulat dan tajamkan hujung2 sseperti bentuk bintang untuk sebagai alas sebelum meyusun buah......last minute buat daun pisang xder,,hemtam saja kata bini aku...nasib baik cantik sbb pinggan untuk catering aku ada..

Hurmmm sambil dok potong buah walaupun penat semalam pun x hilang tapi ingat2 balik camtu ler jadi ayah happy sanggup susah payah untuk anak2,asalkan diaorg gembira......

Chocolate muffin dengan vanilla yang dibeli...ikotkan boleh buat dan bakar sendiri tapi disebabkan kesuntukan masa.last minute baru cikgu bagitau so rembat jer dekat kedai Cake.....

    Beli-beli juga tapi presentation biar nampak cantik..xder la nampak macam beli sangat hahahhahah

Hahhh tu ler yang mampu aku buat untuk menjayakan sambutan hari guru kali  ini harap next time kalau diaorg bagitahu awal macam2 boleh prepare....

 hah sambil2 aku buat sempat lagi bini aku shoot buat modal upload dekat instagram dia......katenya

So apapun sumbangan kita,sekecil manapun tetap membuatkan guru2 tersenyum,mana xnya sekurang-kurang ada juga ibubapa murid2 yang ingat jasa diaorg....

Sempat lagi aku curi masa tulis blog ni walaupun sekejap lagi dah nak masuk kerj.sepatutnya semalam dah tulis just masukkan image jer pagi tapi last2 terbongkang depan laptop apapun x boleh....hope hangpa semua enjoy la baca tulisan yg x seindah puisi ni dan x semerdu lagu cinta yang kauorg suka layan pagi-pagi sambil kerja dan kemas rumah...

PS: Jasa seorng guru tiada balasan dan x dapat dinilai dgn wang ringgit.....ilmu yang diberi,ajar bawa kemati...jadi kenanglah dan hormatilah kita kepada guru keatas tugas dan tanggunjawab yang mereka bawa bersama...


Ngam-ngam habis update hujan pulak turun,,nak kena siap g kerja..best ni kalau MC layan tdo jer.......bangun2 kau tu bukan bujang lagi dah....HEHEHHEHE

Yak Yak Yeaayy....Thank You Nuffnang.

 Yak Yak Yeaayy.. Yak Yak Yeaayy.. Aku tanya ni?awat hang seronok sangat? Mana tak seronok,dapat 2 tiket FREE.Nuffnang belanj...