Monday, May 20, 2013

Recipe Mee Curry VS Virgin Mojito ..........kedatangan sahabat baik isteriku...


Hurmmm harini kawan2 bini aku nak mai melawat baby Amani Izara,depa ni kawan baik masa dekat u lagi,part bestnya semua kawan2 bini aku,aku kenal.Sebelum kahwin lagi,dia pun serupa kenal kawan2 aku,kadang2 tu ada kawan2 aku yang dia xkenal langsung pun ada...

Dari kiri: Amani Izara,miss ANA,Asyraf Iskandar,miss Adjlea,Mohaiza Mohamad(biniku)

          Kekok....ambik berkat....doa2 harap cepat boleh makan Nasi Minyak...

Amani Izara dah nak masuk 3 bulan,cepat sungguh ehhh....ala auntie ADJLEA ni suka nyakat org laa.

              Hurmmm mmg best kalau siap ada org asyik dukung dia......kan auntie ANA kannn hehehheh

               Malas aku nak layan ayah aku ni shoot2 gambar....

Depa nak mai umah siap buat special request lagi suruh masak dinner atau lunch.
Aku masak dinner la,sbb siang kerja.
Kerja pun dah dekat nak sama dgn bangla tiap2 hari paling kurang 10 jam kalo rajin 12 jam ler..

Tiap2 ahad kalau boleh balik awal,harini (Ahad) balik awal la sbb nak masak kat depa,masak apa?ala masak biasa2 ja asal boleh telan kan,aku pun bukan pandai sangat bab2 masak ni
so mai idea masak yang sempoi dan senang,senang x senang juga la hangpa try tengok la senang k?

Mee Kari Ala Konjo...tgok nama pun dah special kan,ikot suka aku la,aku masak aku taruk ler nama...hah ni dia tgok nampak sedap x?Presentation kena nampak best sbb kalo tgok pun dah nampak terliur nak makan,kalau makan belum tentu sedap xpa,org bukan nak tau.....


Yang specialnya mee kari ni siap aku serve dgn ayaq special g,ayaq apa?ayaq cagq aiih bukan la, ni ayaq hangpa x leh dapat kat tepi jalan ehhh pasar malam pun xdak...hah ni dia ayaq dia VIRGIN MOJITO(halal version)...nama pun sedap ehh nak try buat ka?susah?dak ehhh.senang ja..kalau bulan puasa best ni pekena ayaq ni...



Hahhh ni dia recipe dia...VIRGIN MOJITO

-Mint leave
-air gula
-soda water(f&n).Ginger ale pun boleh
-Lime(limau nipis)
-Serai

cara-cara nak buat..

Tumbuk mint leave,masuk kan dalam jug,masukkan soda water,air gula secukup rasa.perah limau nipis tumbukkan serai dan masukkan..dah siap makesure ada combination rasa dari bahan2 dia..pandai2 hangpa la sejukkan dalam chiller 5 k 10 minit pastu minum la xkan tuang dalam sinki kot....


Punya pasai nak masak kat depa puas juga la aku pi beli barang2 yang nak masak.awat?nak juga ka recipe?

Bahan-bahan hiasan dalaman.

Sepeket Spaghetti(biasa mee)
Tauhu kering
Ayam
Fish ball
Fish cake
Kacang Panjang
Sawi
Tauge

Make up
-cili merah
-daun bawang
-daun soup

Di hiris halus-halus yer tuan-tuan dan puan-puan....

Bahan-bahan untuk kuah..
-bawang besar
-lengkuas
-serai
-bawang putih
-buah keras
-halia
-kunyit
-udang(kulit dibakar sehingga ranggup didalam oven)
-rempah kari
-santan pekat

Blander barang2 diatas kecuali rempah kari dan santan.panaskan minyak masak dan tumis semua bahan2 yang telah dibelander tadi sehingga menjadi masak dan pekat sehingga pecah minyak,masukkan serbuk kari masak sehingga naik bau yang mmg wangi la,masukkan air,ayam,tauhu tunggu sehingga mendidih masukkan perasa dan masukkan santan secukupnya dan masak dengan menggunakan api yang perlahan last sekali apa lagi bubuh apa yang patut balun la....dok tunggu tgok lagi

Dah siap masak sambil2 tunggu diaorg datang dok layan anak2 aku melihat Asyraf duk meriba adik dia sambil melayan adiknya..senang hati tgok kalau dah besar nanti pun dok pandai jaga adik dia...

      Kasih abang terhadap adik.....tolong baby sapukan air liur yang meleleh...

       sempat g tgok camera kalau bgtau nak ambik gambar....sambil tunjuk gambar BAS dalam ipad dia

                                                         HAPPY kids....mama mama tgok...

                                  urrrmmmm cayunk baby....

Pukul lapan dekat pukul 9 juga la depa sampai.
Sekali sampai aku keluar g ambik.
Depa x pandai sangat area kl ni,biasa la depa Tok Penghulu area Putrajaya katakan....
Depa sampai aku siap panaskan kuah dgn noodles sekali bagi depa makan dulu sbb dah agak lewat....lagipun tentu lapaqkan.....

Agak2 sedap x?xtau la,tapi sedap x sedap tambah juga siap bagi bawa balik g...
Memang best kalau masak pastu tgok org suka makan kita pun happy....thank buat miss Ana sbb mmg layan makan...orangnya kecik makan banyak pun badan x naik tu yg boleh layan,yang sorang lagi si Adlea hah dia mmg suka makan sikit jer.....apapun thanks sbb datang..

Pastu dok melayan sembang...layan anak-anakku sekali dengan bini aku dok layan sembang, sambil aku layan makan sorang2,bukan apa awai2 bagi depa makan dulu....pastu time aku,sorang2 best boleh belasah banyak sikit...



Dah dekat pukul 11 pun depa balik,aku kemas sikit,bini aku siapkan anak naik tdo,aku pulak hahhh apa g ni blog ni dok tulis entry baru sambil dok layan'SHERLOCK HOLMES' A GAME OF SHADOW...sampai la siap dan publish entry ni...

Esok monday blues,aku cuti,so selamat bekerja semuanya...tatata tititit tututu..

PS: Makanan yang terbaik,enak,sedap walaupun hanya berperisa garam sahaja,adalah masakan seorg IBU kerana dimasak dengan penuh kasih dan sayang...serta keihklasan...



2 comments:

aJLeaa said...

Dah tau umah pasni leh dtg slalu, nak request msk western plak....

korie said...

boleh jer tapi kena bagitau awal2 ler

Yak Yak Yeaayy....Thank You Nuffnang.

 Yak Yak Yeaayy.. Yak Yak Yeaayy.. Aku tanya ni?awat hang seronok sangat? Mana tak seronok,dapat 2 tiket FREE.Nuffnang belanj...