Wednesday, May 8, 2013

Anak-anak adalah anugerah......

Best kan hidup dikelilingi riuh rendah tawa nangis anak2 kadang hidup jadi macam x sempat nak urus diri sendiri mana tidaknya kalau nak bersiap pergi mana2 tu kita kena siapkan diaorg dulu baru boleh siap diri sendiri....oi kau tu pompuan ke saip nak siap2 ler apa bagai?hehehheheheh for sure aku laki la so kau ingat bila ada anak2 ni, senang jer ke kau siap pastu goyang telor kau yg dua biji tu pastu g tunngu anak bini dalam kereta?hah nasib baik telor kau tergantung kalo x aku ingat kau pun dah tinggal merata2 paknya oii.....nuh kau tengok bini kau macam2 dalam kepala otak nak kena ingat.......1st anak2 dia bukan tau kau tu tgh bersiap dia tau layan kepala dia jer la....Cuba try tgok tinggal kat rumah tanpa diorg,x pun g mana..hmmmm amankan?sehari dua ok ler lepas tu kau sendiri yg naik bosan,rindu,ingat kat anak2.......xpun aku takot g mana2 baju atau bantal peluk anak kau, kau tibai bawa sekali....

hah tgok ni...anak aku ni kalau dia nak sesuatu dia cakap yg itu yang tu ler xder compromi langsung...melainkan mama dia ugut nak letak dia kat luar rumah hehehhehehehe dengan Ayah dia kurang dengar,kalau dgn Mama dia hmmmmmm tau takot...

hah tgok tu semua dia nak terokai,kadang2 anak2 ni x boleh larang,semakin di larang makin dia nak biar jer diorg main kang kalo kena baru tahu sakit mcmna rasa....

Hah diaorg ni bukan apa saja mmg macam tu habitat diorg kecik2 hehehheheh kita dulu pun mcm tu juga...x caya?kau cakap kau x nakal?oii balik rumah mak ayah kadang2 tu cuba kau tanya Mak ,Ayah kau....Bukan sampai x larang langsung agak2 yg patot ler,kalo kau dah tahu dia main pisau kau nak biarkan biar dia dah cucuk adik dia atau potong konet dia sendiri baru kau nak ambik susah ler itu dah extreme sgt tu......

Berbalik pada bini kau tadi ,dah fikir ke atau bayang mcmana keadaan?huru hara x?apa kau belum kahwin?xper imagine saja tapi jgn sampai takot nak kahwin berumahtangga,x pun jangan sampai takot nak ada anak....yer la dah siapakn nanti diaorg comotkan diri mak tgah bersipa tiba2 paknya pula tanya itu ini,cari itu ini,anka pulak panggil mama,mama pulak suruh g dekat ayah,baby kecik pulak menangis,yang besar pulak tetiba berak,mcm la hahhh tgok huruhara x..aku yg tgh tulis ni pun dah pening...tapikan setiap kerja kat rumah ni kan mmg x leh lawan dgn bini kita sbbnya satu kerja untuk suami 3 4 kerja yg bininya pulak buat,bagi diorg jadi isteri ni kalo suami dapat jaga anak time diorg memasak,mandi,bersiap dah kira besar rahmat tauuuuu......so apapun suami kena juga membantu dekat rumah...time rest diorg bila2 anak semua dah terbongkang dulu...time tu Fb,Blog,Tv,Paper semua nak khatam kadang2 x juga sbb nak kemas beg anak2 untuk besok,kain baju suami pun sama....

Hah banyakkan kerja diaorg,balik kerja sambung kerja lagi dekat rumah.....tu kira ok ler anak sorang dua jer,mak aku tu 8 org anak ala zaman2 mak kita semua anak2 ramaikan.....

terima kasih kat isteri aku sbb kerja keras kat rumah,jaga anak2 besarkan diorg.......I love You...cewaaaahhhhhh...aku tahu dia kan baca.

Jadi bagi aku apapun sama2 buat x banyak sikit,dalam rumahtangga ni kena tolong menolong gitu,serupa juga dengan kauorng nak mcm tu juga,anak2 ada jangan risau sgt itu x cukup ini x cukup..kadang2 kau niat jer untuk keperluan diaorg tgok2 3 4 hari atau minggu atau bulan ada jer rezeki untuk diaorg yg datang.....sejak kahwin ada anak2 ni x pernah rasa kekurangan semuanya cukup....syukur ler sbb kalo kau ada seribu berbelanja sampai seribu lebih mmg ler x cukup cik abg,kak, makcik oiiii
.Dan jgn takot dan selalu bagi alasan ini x cukup itu x cukup,takot itu takot macamni...just do it kata pepatah mat saleh....ada anak ada ler rezeki tuhan bagi habuan diaorng sama ler untuk kita,lain ler kalo duduk goyang telor jer mana nak ada...

Tgok aku si suami g hantar isteri dia masuk kerja pukul 9 siap breakfast sama2 g...aku pulak masuk kerja pukul 12,siap boleh balik buat apa yg patut sambil2 tulis entry ni lagi,ada masa rest kan?kalo wife aku tgok ler balik ambik anak,uruskan diaorg,masak,kemas apa yg patot bagi anak2 makan,ai x berhenti2 kan....so para para sakura(suami la) hargailah mereka,jgn nak sedap yorrr je.

Apapun thank kat isteri aku,hah aku tulis x der sindir atau niat hasutan kat sapa2 noh semata sharing pasal rumah semen tangga dah xder zaman sekarang ni cik oii....buat apa yang patut kerja keras untuk apa yg kita impikan x sehari,seminggu,sebulan atau tahun mesti dapatnya janji usaha....berdoa minta padanya insyallah.....so cau dulu kena kerja bukan asyik update jer hehehheheh

PS: Jangan takot usaha tawakal berdoa,setiap yg lahir ke muka bumi datangnya bersama cahaya,iman,kesucian dan rezeki.....so apa nak tahot bak kata mat saleh hustle to the flow....


No comments: