Wednesday, August 12, 2015

Rumput Mutiara.....Project Hari Minggu

Project hari minggu?aahhh project hari minggu dimana memang just untuk hari Sabtu dan Ahad sahaja aku buat kerja ni..kerja apa tu?ala ada ler sikit2 kerja yg aku dgn partner aku  buat just untuk duit pocket daripada duduk saja dekat rumah....

Project ni kitaorng pun x sangka dengan cakap main2 sekali owner rumah ok jer,apa lagi tunggu, org nak bagi duit kau just buat jer kerja kau.....Project tanam rumput hari minggu.

Pagi dah keluar awal2 pergi Nursery cari bahan untuk project kitaorng ni ala project kecilan tapi menyeronokkan...nampaknya seharian juga la daripada asal punya plan bajet sekejap saja nak pergi cari pokok2 dan rumput...seminggu sebelum dah plan dan list apa yg nak beli dan apa yg nak dibuat.

Awal dah keluar bajet nak balik awal.
Sekali nak cecah pukul 2 juga balik rumah.
Sekali pergi x sah kalau x beli pokok hiasan untuk laman sendiri.
Rest sekejap pukul 5 baru kitaorng mula....


 Suasana terbentang luas,sini memang tempat tanaman rumput secara besaran,Rumput Mutiara,Rumput Philipphine ,Rumput jepun dan juga Cow Grass..selain sini banyak lagi tempat pilihan lain....lokasi area Sg Buloh Selangor..
Hahhh memang seronok kalau sekali sekala turun kat tempat2 macam ni......kelihatan Asraf,partner aku dalam Project Hari Minggu..bergembira,enjoy bila tahu aku nak shoot gambar dia...
Wowwww berkupiah bagai......pagi sebelum jejak kaki ke kawasan tanaman rumput sempat melawat sahabat aku yg meninggal dan terus ke kawasan perkuburan sekali....
Selalunya pemilihan rumput hendaklah yg memenuhi kehendak kitaorg so apa lagi segenap penjuru kawasan tanaman kita org mundar mandir....

Selalunya harga rumput boleh menjadi lebih murah jika dibeli dalam kuantiti yg banyak...

Hahhhh ni dah kebiasaan kami...bak kata org sambil berenang minum air...singgah sebentar dekat nursery tgok apa yg patot...opppss bukan sekadar tgok sah2 mesti terbeli sesuatu...

Ting tong ting tong last2 pukul 2 baru sampai rumah,mana xnya singgah kat tempat lain dulu....sambil terbeli sambil tgok apa yg bajet nak g beli time hujung bulan.....

Pukul 2 sampai rumah.
Rest relax makan lelap kejap.
Pukul 5 ptg baru start buat kerja..fuhhhh sejam setengah juga la settle down..
Laman yg telah dicuci,dicangkul rumput dan di levelkan tanah yg asal.....
Barang yg diperlukan bila nak tanam rumput ni..

1.Pasir.
2.Top Soil.
3.Tanah Berbaja.
4.Rumput..sah2 ler rumput,dah nama pun nak tanam rumput,sengal tahap badak sumbu...
5.Pokok Hiasan...sikit2 jer agak la dengan bajet..nak banyak baik tanam sendiri.
6.Batu2 untuk hiasan ala kadar....

step..

1.Level bagi sama tanah yg sedia ada.
2.Tanam setiap pokok hiasan yg nak ditanam terlebih dahulu
3.Bubuh Top soil atau tanah baja dan levelkan bagi rata.
4.Bubuh pasir dan ratakan.
5.Letakkan rumput mengikut susunan yg betol..
6.Siram dengan air...

Penjagaan...

1.Sirap 2 kali sehari dgn air yg mengcukupi.
2.Bajakan selepas sebulan rumput ditanam.
3.Cabut pokok kecil lain yg tumbuh.



Wowwww terer abg Asraf....aku yg buat k dia yg buat?ehhehhhh dia yg buat kauorg yg penat...punggah ..dia yg lebih terer tanam aku finishing dengan jaga hulur rumput jer........


Hahhhh ni last bila dah siap...siramkan dgn air mungkin kalau rajin touch up yg mana patot sementara rumput masih baru ditanam...

Hahhhh bukan ni jer kerja kitaorg ada lagi...nak tahu ker?jap baca yg ni dulu kang aku post entry baru...ehhhh macam2 kaurong buat tahu ker?tahu ke tidak tunggu jer.........

taaattaa titiiitutuuuu...

PS:Asalkan ada kemahuan di situ ada jalan..

No comments:

Yak Yak Yeaayy....Thank You Nuffnang.

 Yak Yak Yeaayy.. Yak Yak Yeaayy.. Aku tanya ni?awat hang seronok sangat? Mana tak seronok,dapat 2 tiket FREE.Nuffnang belanj...