Wednesday, May 27, 2015

Muzium Diraja Pekan...Just Jalan-Jalan..#x bajet

Fuhhh lama dah tak menulis hampir setahun lebih...sekali buka pageview boleh tahan...traffic blog ok juga..$$$$ pun bertambah walaupun x banyak..lama tak menulis  sbb kalau dulu sebelum tdo boleh menulis kejap,tapi lepas rumah kena pecah semua hilang so jadi slow balik nak menulis..mana xnya laptop dia sebat...siout punya peyamun.
 ni pun otak beku x tahu nak tulis apa,kalau ikotkan mmg banyak cerita tapi hurmmm faham jer la dah pindah tempat baru,xder stremyx,broadband slow,tinggal pendalaman sikit.oppssss janji rumah sendiri....aku duduk jauh kau yg susah...

Hahh ni biasa la awal bulan 5 cuti bukan main banyak,4 hari kot Holiday satu malaya..mana pi?mmg pi jalan tapi last minute dgn x plan lagi main redah ja..Kuantan nu,Pekan,Pantai balok...biasa bajet raya x balik area pantai timur tu yg awal2 ke arah sana....bini aku nak meletop mai pulak dah no 3...

Tdo bajet jer..mana lagi nasib baik bini aku ada Bff si JUJU..rumah dia la belasah tdo,lagipun anak2 kami sama baya ja
seharian lepak sana dari malam tdo sana bangun awal pagi sarapan sampai petang kat rumah Juju jer lepak sana,nak jalan mana anak2 punya seronok dok main2,kitaorg pulak lepas makan,makan...

2nd day ...hah ni mmg tempat kebiasaan kitaorg balik mana lagi kalau x rumah sepupu bini aku kat Pekan...sepupu dah lebih kurang sama umur dengan ayah dia,anak2 dah jadi kawan bukan panggil makcik lagi dah tapi panggil KAK LONG..mak oiii perasan muda la dia.

ni bajet nak g pasar sekali lalu depan muzium,mmg terjebak la,anak nampak KAPAI TERBANG BOSA mau x dia ajak berhenti tgok...sudah sekali kena masuk muzium pulak..
best ka?apa ada?seumur hidup ni yg pertama masuk muzium..

  Kapal Terbang punya la besar...mana la budak2 x tertarik nak ajak berhenti.....

Kedudukan Muzium berdekatan dengan jalan utama....mana x lalu jer depan tu mmg ada padang dengan ramai org mmg daya tarikkan untuk anak2 la....

siap ada kuda kayu kat padang....Kayu yg mana tidak di ukir tapi di susun menjadi seni...



 tgok..mmg suka sangat diorg berdua ni kalau bab bawa g jalan2....pakaian xyah cakap ler sbb bajet nak g pasar jer mulanya.

Best ker muzium ni?x best tapi mmg mafaatnya banyak,knowledge sangat2 yg mana kita sendiri x pernah tahu tgok atau baca...mcm biasa selalunya tempat2 mcm ni tidak dibenarkan ambik gambar....
apa ada kat dalam?muzium org asli dan asal usulnya,alat2 adat istiadat diraja,keris dan jenis nya,tombak dan pelbagai lagi yg mana bersangkut paut dgn kehidupan harian tahunan atau sukan diraja...

cuba try sekali mmg x rugi,just bayar tiket rm below then 10.ringgit.

 tgok macamana kreatif,bila kayu yg dah dibuang dijadikan hasil seni..

                      boleh tahan juga dua beradik ni kalau tahu aku nak ambik gambar diaorg..

                            siap posing kat atas kereta bomba antik..



                kelihatan seorang warga tua mengayuh basikal melintasi Muzium..kadang2 kawasan seperti ni mendatangkan ketenangan dan memori suatu tika dulu...

      sekali tgok mmg anak aku ni dari segi pakaian mmg x bajet nak singgah sini...dalam pada itu ada juga ada org yg pandang,tapi biasa la kitaorg mmg local pun ...
mak aii banyak gamabr aku sekali tulis blog..mmg banyak pun sbb mmg aku suka ambik gambar tapi dlam bab menulis ni x pandai sangat,asalkan kauorg faham dan enjoy nak baca ok jer...kalau nak ikot mmg banyak nak tulis dan cerita,ni pun banyak lagi nak sambung nanti just tunggu ja...
..
coming soon

No comments:

Yak Yak Yeaayy....Thank You Nuffnang.

 Yak Yak Yeaayy.. Yak Yak Yeaayy.. Aku tanya ni?awat hang seronok sangat? Mana tak seronok,dapat 2 tiket FREE.Nuffnang belanj...