Thursday, July 30, 2015

Amalan Bercukur Rambut...

alhamdulillah..balik raya lama sikit kali ni sebab memang bajet upah org megurut wife dulu selepas bersalin...bertuku..dengan cukur kepala baby sekali....



Biasa jer amalan ni..lepas bersalin megurut nak bagi urat keluarkan angin...
Lepas bersalin bertuku dan berpantang....

Hahhhh bercukur rambut baby..kebiasaan sbb rambut dari dlm perot ni sesetengah org cakap perlu di cukur....kadang ada org x cukur..opss bukan cukur jambul siap buat pelamin bagai...memang kitaorg x pernah buat pun...masing2 punya fahaman dan kehendak...



Nasib baik masih ada lagi bidan yg upah untuk megurut wife time berpantang untuk Asyraf lima tahun lepas...dia lah yg cukur siap2 rambut baby...

3 hari berturut megurut.
Siap mandi dengan air herba nak buang angin..air daun2 yg ni rebus...

selesai semua...ok la just tinggal balik rumah bertuku saja,
2nd day cukur rambut baby...


ehhhh kesian baby kena ikat macam tu....ok jer la dia relax jer siap x menangis pun...bukan apa xnak bagi tangan dia merayap sebenarnya..tapi sesetengah baby akan menangis...

Amalan dan cara org dulu...kadang bagus juga....
Apapun syukur semua dah siap buat....

No comments: